Anställda kan hålla koll på arbetsgivaren hos Skatteverket - nya lagen ska motverka skattefusk -  BG Institute

Sök utbildningar

Anställda kan hålla koll på arbetsgivaren hos Skatteverket – nya lagen ska motverka skattefusk

12 maj 2017
Dagens Juridik rapporterar om den nya lagen som ger samtliga arbetsgivare en skyldighet att varje månad redovisa löner och skatter för varje enskild anställd. De anställda kommer då själva att kunna logga in och hålla koll på vad arbetsgivaren har lämnat för uppgifter till Skatteverket. 

– Skatteverket ser arbetsgivardeklaration på individnivå som en viktig åtgärd för att företag ska kunna konkurrera på lika villkor, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Klumpsumma tas bort
Idag redovisar arbetsgivare avdragen skatt som en ”klumpsumma” som inte delas upp på specifika anställda. Det nya sättet kommer att innebära att utbetalda löner och avdragen skatt redan från början kommer att kopplas till varje enskild person.

Systemet ger enligt Skatteverket löntagare möjlighet att själva kunna logga in på Skatteverkets tjänst ”Mina sidor” och se de uppgifter som arbetsgivaren har redovisat.

– Att arbetsgivare redovisar utbetalda löner och skatteavdrag på individnivå gör det svårare att dölja om personer jobbar svart, säger Pia Blank Thörnroos, som är jurist på Skatteverket.

Två steg
Individuella arbetsgivardeklarationer på månadsbasis kommer att införas i två steg.

Den 1 juli 2018 ska företag som idag ska föra personalliggare och har fler än 15 anställda redovisa arbetsgivardeklarationer på individnivå.

För ekonomi- och HR-chefer kommer denna nya lagstiftning innebära ökad insyn i deras arbete och rapportering. Vi på BG Institute arbetar med att ta fram en kurs för dig som vill fördjupa dig i den nya rapporteringen och hur du på ett effektivt sätt kan tillhandahålla denna information. Om du är intresserad av en sådan utbildning – vänligen hör av dig till linda.frivik@blendow.se