IT-forensisk expert varnar arbetsgivare

Sök utbildningar

IT-forensisk expert varnar arbetsgivare

14 september 2016

michael nylen ibas

Chefer och experter som slutar sin anställning bör inte få köpa ut sin jobbdator och mobiltelefon – eller ens ta med sig sitt jobbnummer. Det säger Michael Nylén som arbetar med IT-forensiska utredningar på företaget Ibas.

Det blir allt vanligare att företag och myndigheter får problem med informationsläckor där allt från kundregister till kreditinformation och klientkonton vandrar iväg via digitala kanaler.

Ibland är det personer utanför företaget som hackar sig in i datasystemen och ibland är det anställda – eller före detta anställda – som ligger bakom.

– Det handlar inte om att misstänkliggöra medarbetarna utan om enkla metoder för att inte locka till oegentligheter och att inte i onödan göra det enkelt att ta med sig viktig information, sa Michael Nylén i samband med ett seminarium som Dagens Juridik arrangerade i veckan.

Michael Nylén håller kursen Bevissäkring vid angrepp på IP- eller företagshemligheter hos BG Institute, där han fokuserar på åtgärder vid angrepp, hur företag säkrar digitala bevis och när en IT-forensisk undersökning bör inhämtas.

Inte ta med sig jobbdator och mobil

Han rekommenderar arbetsgivare att inte låta chefer och nyckelpersoner ”köpa ut” sina jobbdatorer eller ta med sig sina jobbmobiler och behålla sina jobbnummer när de slutar. Även om det är en trevlig och generös gest och man uppskattar personen.

Han tycker också att man bör spara mejl längre än de 30 dagar som är den vanligaste inställningen.

– Behåll datorn och sätt mobilen på flight mode så att den inte kan kontaktas utifrån och rensas. Lägg undan alltihop i sex månader innan de lämnas vidare till nya medarbetare och används igen.

– Det är ungefär den tid det tar att upptäcka om någon tagit med sig information och då har man fortfarande en chans att spåra vem det är och vart informationen har tagit vägen. Därför är det även bra att ha ett system som sparar mejlen i ett halvår.

Hur kan jurister  och företag nyttja IT-forensiska undersökningar?

Michael håller två kurser hos BG Institute om hur jurister och företag kan nyttja IT-forensiska undersökningar. Läs mer om dem här:

Bevissäkring vid angrepp på IP- eller företagshemligheter

IT-forensisk bevisning inom straffrätten


Michael Nylén jobbar för Ibas, som bland annat var med och räddade avgörande SMS-meddelanden i det så kallade Knutby-fallet 2004. Företaget var också med och knäckte inloggningen till mördaren Peter Mangs mobiltelefon 2011.