MBL firar 40 år efter ikraftträdandet!

Sök utbildningar

MBL firar 40 år efter ikraftträdandet!

28 februari 2017

artibelbild_MBL_webb

Medbestämmandelagen (MBL) som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare i Sverige firar 40 år!

Den 2 juni 1976 antog riksdagen MBL – av många ansedd som en milstolpe på vägen för att ge löntagarna mer att säga till om i arbetslivet. Lagen trädde ikraft den 1 januari 1977 – det vill säga 40 år sedan i år.

”Det kom extremt mycket ny arbetsrättslig lagstiftning på 70-talet, MBL var en” säger Gösta Grassman, första chefredaktör för tidningen Lag & Avtal som skriver om att det sedan studentupproren 1968 och LKAB-strejken fanns romantiska idéer om att de anställda skulle ta makten i företagen . ”Medbestämmandelagen var något mystiskt” säger han.

I samband med MBL:s 40 års-kalas håller Pia Nyblæus och Pia Wiséen Wernblom, advokater vid ADN Law Advokatfirma, kursen MBL-förhandling – facklig förhandling hos BG Institute.

Advokaterna fokuserar på att ge tips och råd om hur du bäst förhandlar i fackliga förhandlingar, ger svar på ofta förekommande frågor och tar ett såväl teoretiskt som praktiskt perspektiv på MBL utifrån praxis. Kursen riktar sig till advokater och jurister. Läs mer om kursen i MBL-förhandlingar och fackliga förhandlingar här

Arbetsrättsadvokat Jonas Wiberg håller en kurs om Medbestämmandelagens innebörd, dess konsekvenser och utfall från de senaste åren. Kursen riktar sig till dig som HR-chef, personalchef, personalansvarig eller har erfarenhet av arbetsrätt. Läs mer om kursen här: Medbestämmandelagen – när, hur och varför ska man MBL-förhandla?