När data blir det nya guldet

Sök utbildningar

När data blir det nya guldet

1 mars 2017

artikelbild_data__webb

Många moderna företag står och faller med informationen i sina databaser. Men stölder av företagsdata blir vanligare och mer ödesdigra. IT-forensiker Michael Nylén från Ibas laboratories ger tips om vad företag bör tänka på för att ha möjlighet att säkra elektroniska bevis.

I veckan skrev Computer Sweden att stölder av data har skapat ett affärsområde för digitala privatdetektiver. I november 2014 föll en hovrättsdom som fick uppmärksamhet över hela landet. Tre tidigare medarbetare gjorde intrång i ett marknadsundersökningsföretags databaser med kundkontakter och tog med sig listorna för att öppna egen – konkurrerande – verksamhet.

Domen blev så uppmärksammad eftersom skadeståndet var rekordstort (med svenska mått). De tidigare medarbetarna dömdes att betala 10,5 miljoner kronor. Det visar hur värdefull information är i dag. Många moderna företag står och faller med sina data.

Att spåra elektroniska bevis
Det här har också skapat ett affärsområde för företag som fungerar precis som privatdetektiver – fast i den digitala världen. De snokar fram spår på hårddiskar och i nätverk, och försöker säkra bevis efter att information eller företagshemligheter stulits.

Sverigechefen hos Ibas laboratories berättar för Computer Sweden att deras Forensic-verksamhet numera nästan uteslutande handlar om att hjälpa företag som är i tvist, då anställda tagit med sig information när de slutar och att denna dyker upp lite väl fort hos konkurrenter.

Hur förebygger man stölder av företagsdata internt?
IT-forensiker Michael Nylén från Ibas laboratories arbetar i huvudsak med säkring och analys av digitala bevis från datorer och mobiltelefoner. I ett frukostseminarium hos BG Institute ger han sju tips som företag bör tänka på för att ha möjlighet att säkra elektroniska bevis:

• IT måste kunna exportera ut användares data
• IT måste ha en rimlig dokumentlagringspolicy
• Policy för automatisk radering av e-post
• Policy för att spara användarens raderade e-post
• Policy för anställdas utrustning
• Policy även för ledningspersoner
• Policy för när anställda lämnar företaget

Bevissäkring vid angrepp
Tillsammans med advokat Magnus Tonell vid ADN Law håller Michael Nylen en kurs som fokuserar på de tekniska och juridiska förutsättningarna i samband med åtgärder vid ett konstaterat eller befarat angrepp på företagshemligheter och/eller immateriella rättigheter.

Här får du kunskap om hur IT-forensiska undersökningar kan nyttjas som bevissäkring, och vilka åtgärder du bör ta i varje steg av bevissäkringen.

Läs mer om kursen Bevissäkring vid angrepp på IP- eller företagshemligheter