Nya momsregler under 2017 -  BG Institute

Sök utbildningar

Nya momsregler under 2017

30 januari 2017

Pia Hedberg

Utökat momsavdrag för representation, momsbefrielse för små företag och lägre moms för reparationer är några av nyheterna inom momsområdet under 2017.

Om du nyttjar representation kan du från och med årsskiftet få göra avdrag för moms på kostnader för måltider eller liknande förtäring. Underlaget får vara högst 300 kronor – exklusive moms – per person och tillfälle.

Avdraget får vara högst 36 kronor per person om kostnaden bara gäller mat.

– Skillnaden är att det framförallt blir enklare nu eftersom man inte behöver fundera på om det är intern eller extern representation, säger Annelie Möller, skatteexpert på Skatteverket till Dagens Juridik.

– Dessutom är underlaget 300 kronor oavsett om det är vin eller starköl.

 Fastighet enligt momslagen

Från och med årsskiftet gäller också ändrade regler för vad som räknas som en fastighet enligt momslagen. De nya reglerna innebär en ändring av vad som är relevant vid bedömningen av om till exempel en husbåt ska anses som fastighet.

Regeländringarna innebär också ett förtydligande om att sådana byggmoduler som i sig är konstruerade för att de lätt ska kunna flyttas ändå i vissa fall kan betraktas som fastighet. Bedömningen görs oberoende av civilrättsliga regler.

 Små företag slipper moms

Små företag kan befrias från moms om försäljningen uppgår till högst 30 000 kronor exklusive moms per år. Företagets momspliktiga försäljning får inte heller ha varit mer än 30 000 kronor någon gång under de två närmast föregående åren.

 Hushållsreparationer

Momsen på tjänster för att reparera cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne sänks till 12 procent. Men den lägre momsen gäller inte vid större reparationer som innebär att varan byter karaktär till en annan typ av vara.

Dessutom höjs momsen på biobiljetter höjs från 6 procent till 25 procent.

Hur påverkar nya och kommande skatteregler svenska företag?

Pia Hedberg, skattejurist och delägare på Grant Thornton, håller en utbildning där hon fokuserar på nyheter inom momsområdet under 2017 och vad som kommer att ske under 2018. Här får du praktiska tillämpningstips för vissa komplicerade områden, som exempelvis fastighetsmomsen, och hon kommer metodiskt att igenom vad dessa regler får för praktiska konsekvenser för svenska företag.

Här kan du läsa mer om Pia Hedbergs kurs Nyheter på momsområdet.