Paneldiskussion om coronakrisens påverkan på straffprocessen -  BG Institute

Sök utbildningar

Paneldiskussion om coronakrisens påverkan på straffprocessen

8 maj 2020

Vad innebär coronakrisen för straffrätten och straffprocessrätten – och för rättssäkerheten och rättstryggheten? Vilka krav kan man ställa på rättsstaten i kristider och får man överhuvudtaget göra avkall på mänskliga rättigheter och konstitutionella grundprinciper när det gäller brottsmisstankar, tvångsmedel och frihetsberövade personer?

Webbinariet är kostnadsfritt och sändes den 11 maj. Längden på webbinariet är ca. 90 minuter.

Frågorna hopar sig och ställs på sin spets i tider då coronapandemin sätter rent praktiska hinder i vägen för rättsväsendets vardagliga hantering av förundersökningar och brottmål. Vad innebär det till exempel att häktningsförhandlingar och förhör sker via länk, att vittnen inte kan inställa sig, att förundersökningar inte kan bedrivas skyndsamt och att huvudförhandlingar måste skjutas upp? Är det överhuvudtaget rimligt – och lagligt – att låta en pandemi påverka längden på ett frihetsberövande?

BG Institute har samlat tre experter på området för att i ett webbinarium reda ut och diskutera de utmaningar som coronakrisen innebär för straffrätten:

Moderator är Dagens Juridiks f.d. chefredaktör Stefan Wahlberg.

Fyll i dina uppgifter nedan för att få tillgång till den inspelade versionen av webbinariet.


  • Genom att fylla i din e-postadress och klicka på ”skicka” samtycker du till att Blendow Group använder dina personuppgifter i marknadsföringssyfte. Vi kan komma att använda din e-postadress för att inhämta andra allmänt tillgängliga personuppgifter (fullständigt namn samt telefonnummer till arbetet). När du klickar på ”skicka” godkänner du att vi kan komma att kontakta dig via e-post och telefon med erbjudanden om våra produkter kopplade till juridisk information och kompetensförsörjning. Du kan alltid ändra dig och dra tillbaka ditt samtycke genom att antingen avregistrera dig via länken i de utskick du får, eller genom att höra av dig till dataskydd@blendow.se. Personuppgiftsansvarig är Blendow Group AB (556744-7858). Du kan läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här: integritetsskyddspolicy.