Så här kan du lösa byggsektorns svåra frågor - BG Institute

Sök utbildningar

Så här kan du lösa byggsektorns svåra frågor

21 september 2018

Vi har träffat Bo Linander som är föreläsare på kurserna Entreprenadavtalets svåra frågor – praktisk tillämpning och Bygg- och entreprenaddagen 2019 för en intervju.

 

Din målgrupp för denna kurs är: Advokater och jurister, beställare, entreprenörer och konsulter som är juridiskt insatta samt andra som arbetar med upphandling och genomförande av entreprenader. Hur många personer i landet borde gå denna kurs?

”Målgruppen omfattar alla som arbetar med upphandling och genomförande av entreprenader, och den är därför ganska stor.”

Det har varit en byggboom de senaste åren. Har det medfört att antalet tvister har ökat? Är det liknande problem som återkommer eller har det börjat uppstå nya diskussioner som inte förekommit tidigare?

”Byggboomen har lett till att det blivit brist på kompetenta projektörer och byggledare. Detta har lett till fler fel i projekteringshandlingar och till brister i byggledningen.”

Hur är den allmänna juridiska kompetensen i dessa frågor i målgruppen till denna kurs? Hur långt räcker det med att gå denna utbildning? De behöver väl även gå din andra kurs?

”Kursdeltagarna behöver förkunskaper genom att ha gått grundkurs i entreprenadjuridik eller genom att arbeta med byggledning. Min andra kurs är en nyhetsdag som har ett annat syfte att hålla deltagarna uppdaterade.”

Finns det någon ”fem i topplista” på de vanliga tvisterna inom denna sektor?

”I vart fall två: Vad ingår i entreprenörens kontraktsåtagande och vem ska ta ansvar för det som förändras i entreprenaden och som leder till merkostnader och försening.”

Går det att förebygga alla tvister genom bättre utformade kontrakt och avtal?

”Det går att förebygga många tvister genom att göra tydliga kontraktshandlingar. En hel del tvister kan också undvikas genom att parterna har en god kommunikation.”

Finns det för få jurister i landet som är specialiserade på entreprenadrätt?

”Nej.”

Är det någon skillnad mellan Sverige och andra länder inom dessa frågor? Är Sverige ”bättre” eller ”sämre” än andra?

”Vet inte. Möjligen bättre.”

Du har skrivit flera böcker. Vilken bok rekommenderar du i första hand till blivande kursdeltagare?

”Den kanske mest läsvärda är Motiv AMA AF 12, särskilt för de som skriver AF-delar.”

Bo Linanders böcker går att köpa hos Svensk Byggtjänst.