Under 2024 lanserar BG Institute successivt en utbildningsserie med fokus på företagsförsäkring. Mera specifikt är det fråga om den praktiska innebörden av reglerna i FAL respektive vanligt förekommande försäkringsvillkor beträffande försäkringstagarens respektive den försäkrades olika förpliktelser och vad som kan bli följden om dessa åsidosätts.
Försäkringstagarens huvudförpliktelse är givetvis att betala en premie för försäkringen. Vid försäkringsfall har den försäkrade mycket ofta att därutöver betala en så kallad självrisk (vilket i praktiskt hänseende sker genom att försäkringsersättningen reduceras i motsvarande mån). Dessa båda betalningsförpliktelser medför en lång rad juridiska frågeställningar av utpräglat praktisk natur. Vid utbildningen kommer i första hand följande frågor att bli föremål för behandling, med utgångspunkt i gällande lagstiftning och vanligt förekommande villkor för företagsförsäkring:
Premiebetalning
- När måste försäkringspremien vara betald?
- Vad krävs för att betalning ska anses ha skett?
- Under vilka förutsättningar kan försäkringsskyddet suspenderas vid premiedröjsmål?
- Under vilka förutsättningar kan försäkringsgivaren säga upp en försäkring om inte premien betalas i rätt tid?
- På vilket sätt inverkar det förhållandet att premiebetalningen ombesörjs av en försäkringsförmedlare?
Självrisk
- Hur fastställs självriskavdraget när ett försäkringsfall berör två eller flera moment i samma försäkringsavtal?
- Hur fastställs självriskavdraget när ett försäkringsfall berör två eller flera försäkrade i samma försäkringsavtal?
- Hur fastställs självriskavdraget vid flera skador?
- Allmänt
- Särskilt om serieskadeklausuler vid ansvarsförsäkring
Utbildningsserien riktar sig till befattningshavare med intresse för den rättsliga regleringen av företagsförsäkring, däribland försäkringsjurister, skadereglerare, försäkringsförmedlare, advokater samt biträdande jurister.
Utbildningen leds av Marcus Radetzki som är professor i civilrätt vid Stockholms universitet, specialist inom försäkrings- och skadeståndsrätt, med lång erfarenhet av utbildning i näringslivet.
FÖRETAGSFÖRSÄKRING
Regler i FAL och försäkringsvillkor om försäkringstagarens respektive den försäkrades förpliktelser och vad som kan bli följden om dessa åsidosätts
Företagsförsäkring 1:
Betalningsförpliktelser: Premie och självrisk
Företagsförsäkring 2
Informationsförpliktelser: Upplysningsplikt och skyldighet att anmäla riskökning
Företagsförsäkring 3
Handlingsförpliktelser: Framkallande av försäkringsfall samt skyldigheten att fullgöra säkerhetsföreskrifter och räddningsplikt
Syfte:
Syfte med utbildningen: Syftet med kursen är att fördjupa deltagarnas förståelse för den praktiska innebörden av reglerna i FAL och vanligt förekommande försäkringsvillkor inom företagsförsäkringar. Fokus ligger särskilt på försäkringstagarens och den försäkrades olika förpliktelser samt konsekvenserna av att dessa förpliktelser inte efterlevs.
Målgrupp:
Befattningshavare med intresse för den rättsliga regleringen av företagsförsäkring, försäkringsjurister, skadereglerare, försäkringsförmedlare, advokater samt biträdande jurister
Är ni flera från organisationen som är intresserade av denna kurs?
Läs här för mer information om våra organisationsanpassade utbildningar.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 16:00
Pass IV
16.00–
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.500 kr (exkl. moms)
Den här kursen har för närvarande inga tillgängliga datum. Om du är intresserad av att delta så kan du skicka in en intresseanmälan nedan. Du meddelas när vi har fått ett flertal intressenter.
Du kommer ej att debiteras någon kostnad vid en anmälan.Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.