Arbetsmiljö, Compliance, Entreprenadrätt
Maskindirektivet och tillverkaransvar
Välkommen till vår nya kurs om CE-märkning och tillverkaransvar. Föreläsare är Jenny Pyykkönen, certifierad maskinsäkerhetsspeciallist på AFRY med lång erfarenhet från stora anläggningsprojekt inom tillverkande industri och processindustrin.
I utbildningen ges en introduktion till varför maskiner och produkter CE-märks och vad det innebär. Vilka lagkraven är när maskiner eller produkter sätts på den europeiska marknaden för första gången och vem som ansvarar för att CE-märka dessa. Vi ser över lagstiftningsprocessen från EU till det enskilda företagets möjligheter att sätta egna krav i företagsspecifika anvisningar.
I utbildningen diskuterar vi också kring vilka nya krav som kommer börjar gälla från och med januari 2027 i och med den nya Maskinförordningen (2023/2013) och hur dessa krav kan påverka maskintillverkare och brukare.
Som en hjälp i arbetet med att uppfylla lagstiftningen finns det standarder och vi djupdyker i omfattningen för några av dem som är vanliga inom den svenska basindustrin.
Grunden i CE-märkningen ligger i riskbedömningen och att granska grundläggande hälso- och säkerhetskraven i gällande produktdirektiv. Under kursdagen går vi in i grunderna i en riskbedömning och genomför också en kortare övning i riskbedömning.
Till sist ser vi över vad som gäller när man går in och förändrar i befintliga anläggningar eller maskiner och hur man bör gå tillväga för att det ska vara juridiskt hållbart.
Som deltagare får du kunskap om:
- Introduktion till CE-märkning och varför vi CE-märker
- Lagstiftning inkl. den nya maskinförordningen
- Hur man använder standarder i arbetet
- Vad som gäller vid ombyggnationer i anläggningar eller av maskiner
Vem bör delta:
Tillverkande industri och processindustri
- Företagsledning
- Projektledning
- Anläggningsägare
- Maskintillverkare
- Brukare av maskiner
- Maskinkonstruktörer
- Projektörer
- Dokumentationskoordinatorer och administratörer
- Arbetsmiljö och säkerhet
Efter kursen:
Utbildningen syftar till att ge deltagarna förståelse för varför maskiner eller andra produkter är CE-märkta och vad det innebär. Den ska ge förståelse för vem som kan bli juridiskt sett tillverkaren av en maskin eller maskinlinje och vart arbetsgivaransvaret för en maskin tar vid.
Utbildningen ska också ge deltagarna insikt i vad den maskinförordningen (2023/1230) innebär och vad man behöver beakta när maskinförordningen ersätter dagens maskindirektiv (2006/42/EC).
Deltagarna ska också få en förståelse för hur en riskbedömning går till och hur man bör använda standarder i arbetet kring krav på maskiner, skyddslösningar och dimensioner ur ett riskperspektiv.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
Introduktion till CE-märkning och lagstiftning
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
CE-märknings processen
Standarder och start riskbedömningsprocessen
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
Riskbedömning fortsatt teori och gruppövning
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 16:00
Pass IV
Gruppövning redovisning
Förändringar i anläggningar
16.00
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.500 kr (exkl. moms)
Kurstillfällen
Stockholm
28 Maj 2025
Livesändning
Kurslokal:
BG Institute
On Demand
T.o.m. 26 Jun 2025
Utbildningstimmar: 6
Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.