En praktiskt inriktad kurs för dig som arbetar med att skapa ekonomiska möjligheter för VA-verksamheter inför kommande kostsamma utmaningar.

Livesändning – kurstillfället den 10 maj kommer enbart att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand. Läs mer här!

Denna kurs ger dig insikt i vilka möjligheter vattentjänstlagen ger för att underlätta kommunikationen mellan politiker och tjänstemän i diskussionerna och det praktiska arbetet kring finansieringen av framtida kostnader för VA-verksamheter.

Som deltagare får du kunskap om:

 • Juridik som påverkar den ekonomiska styrningen av VA-verksamheter
 • Metod för att kartlägga VA-verksamhetens kostnader ur ett flerårsperspektiv i syfte att skapa möjligheter och utveckla kommunikationen mellan tjänstemän och politiker kring finansieringen av kostnaderna.
 • Uppbyggnad och tillämpning av juridiskt prövad taxekonstruktion som en rättvis och skälig finansiering via anläggningsavgifter och brukningsavgifter.

MålgruppVA-chefer, politiker och tjänstemän som arbetar med att skapa ekonomiska möjligheter för VA-verksamheter.

E-learning: I den tillhörande inspelningen går vi igenom hur lagen ( 2006:412) om allmänna vattentjänster påverkar den ekonomiska styrningen och finansieringen av  VA-verksamheter.

Denna kurs bygger på vår nya utbildningsform, blended learning. Som deltagare kommer du, innan själva fysiska kursdagen, få en extra timmes digital e-learning med avslutande kunskapsfrågor. Den digitala timmen har du även möjlighet att genomföra var du vill, när du vill och hur du vill. Syftet är att på ett mer pedagogiskt sätt förbereda dig inför det fysiska kurstillfället så att du kan få ut mer av kursen som sådan.

Är ni flera från organisationen som är intresserade av denna kurs? Läs här för mer information om våra organisationsanpassade utbildningar.

Kursprogram

 • 08.30 – 09.00

  Inskrivning och frukost

 • 09.00 – 10.00

  Pass I
  Diskussion och hantering av frågor från e-learningavsnittet.
  Kartläggning av nödvändiga kostnader för att analysera intäktsbehovet. Hur gör man? Vad är nödvändiga kostnader?

 • 10.15 – 12.00

  Pass II
  Anläggningstaxa, konstruktion av Svenskt Vattens förslag.
  Vilka kostnader ska den finansiera?

 • 12.00 – 13.00

  Lunch (ingår i priset).

 • 13.00 – 14.30

  Pass III
  Brukningstaxa. Beräkningsförutsättningar och konstruktion.

 • 14.45 – 16.00

  Pass IV
  Workshop. Tillämpning, räkneexempel anläggningstaxa och brukningstaxa.
  Sammanfattning och diskussion.

 • 16.00 -

  Kursen avslutas.