Vem kan gå en retorikkurs? -  BG Institute

Sök utbildningar

Vem kan gå en retorikkurs?

11 mars 2021

Retorik är inte bara till för säljare eller förhandlare. Alla som egentligen sysslar med någon form av kommunikation med andra människor har mycket att hämta från en retorikkurs. Det finns dessutom många retorikkurser med olika inriktningar.

Vem behöver egentligen gå en retorikkurs? Vem kan få något ut av att lära sig mer om retorik och de retoriska knep som skickliga förhandlare och goda talare har bemästrat?

När vi säger retorikkurs tänker du kanske på antikens Grekland och filosofer som Platon och Aristoteles. Det är sannerligen så att retoriken har funnits med oss människor väldigt länge, men det har hänt mycket sedan antiken, även om många av grundpelarna faktiskt är de samma.

Retorik är konsten att övertyga, men det är inte bara säljare och du som då och då gör en förhandling som kan gagnas av att gå en kurs i retorik. Att bokstavligen vara ”väl-talig”, är en förmåga som passar nästintill alla yrkesroller som har någon form av kommunikation med andra människor. Om du kan korta kommunikationssträckan genom att på ett koncist och välfunnet sätt kan göra dig förstådd så finns det mycket tid, missförstånd och frustration att spara.

 

Därför ska du gå en retorikkurs

För dig som är jurist finns det många fördelar med att gå en retorikkurs. Efter en kurs med oss får du en hel bukett med olika verktyg som hjälper dig hålla dina föredrag begripliga och koncisa samtidigt som du också får med dig vilka punkter du ska trycka på. Många jurister jobbar trots allt med att argumentera en rättslig sak – om det finns en aspekt av jobbet som du enkelt kan vässa så är det förmodligen din argumentation.

Du som jobbar inom finans, HR eller med fastighetsfrågor kan också hämta mycket från en retorikkurs. Förutom att det kommer hjälpa dig i dina förhandlingar dels mot externa personer som kunder eller leverantörer, dels i medarbetarsamtal också. Detta oavsett om du är chef eller medarbetare, retoriken gör alltid nytta. För att inte tala om några knep som till och med kanske fungerar hemma på en partner eller barnen, om de är lite större.

 

Retorikkurs för föredrag och digitala presentationer

Retorik är inte bara talet och orden som pryder ditt orerande, det är också hur du presenterar något och vad som är essensen av ditt budskap samt hur du verkligen får fram det budskapet.

I dessa alltmer digitala tider har du säkert tvingats kommunicera med kunder och kollegor genom digitala medel mer än tidigare. Att kunna anpassa sig till dessa filter och anpassa budskapet så att det verkligen når hela vägen även om du inte har personen framför dig – är en förmåga som inte alla har. Detta är också en form av retorikkurs som definitivt skulle kunna hjälpa dig med dina digitala presentationer.

 

Tips på retorikkurser

Med detta som bakgrund kanske du är beredd att hålla med om att det finns många bra anledningar för dig att gå en retorikkurs? Vi har flera olika exempel på kurser som kommer hjälpa dig med allt ifrån digitala presentationer till tuffa förhandlingar.

Förhandlingsteknik med Johan Lagerbielke

Presentationsteknik med Jenny Rosqvist

Presentationer som engagerar med Per Furumo (perfekt komplement till presentationsteknik)

Att Presentera online med Jenny Rosqvist