Compliance, Offentlig rätt
Fördjupning i statsstöd
Ekonomisk analys i statsstödbedömningar och samspelet med juridiken
Har du kännedom om statsstödsregelverket och vill fördjupa dig i hur ekonomisk analys kan användas för att säkerställa efterlevnad med regelverket?
Under denna halvdagskurs går vi igenom vanligt förekommande ekonomiska begrepp och analysmetoder i statsstödsärenden och hur de tillämpas i praktiken. Återkommande tema under kursen är samspelet med juridiken och när ekonomisk analys kan komplettera den rättsliga bedömningen.
Utgör en åtgärd en ekonomisk fördel?
I en första del diskuterar vi när en åtgärd från staten, regioner och kommuner eller offentliga medel som fördelas via en privat aktör utgör en ekonomisk fördel. Om åtgärder från det offentliga inte ger en ekonomisk fördel, dvs. sker i linje med hur en marknadsaktör hade agerat, utgör den inte statsstöd. I praktiken ger det möjlighet för det offentliga att utvärdera om en åtgärd riskerar att klassas som statsstöd och i så fall anpassa sitt agerande i linje med hur en marknadsaktör hade agerat eller inte utföra åtgärden. Det kan även vara av betydelse för att utvärdera om en viss åtgärd faller under allmänna gruppundantagsförordningen (GBER), exempelvis om stödmängden för en investering når tröskelvärdena.
När är stöd förenligt med statsstödsreglerna?
I en andra del diskuterar vi när stöd som ges av det offentliga är förenligt med statsstödsreglerna. Utgångspunkten är det s.k. avvägningstestet där de förväntade positiva effekterna balanseras mot de möjliga negativa effekterna. Kraven på ekonomisk analys och dokumentation har särskilt ökat vid bedömningen av överkompensation, vilket även kan vara betydelse för vissa stöd som ges under GBER.
Som deltagare får du kunskap om:
- Vilken roll har ekonomisk analys och underlag i statsstödsbedömningar?
- Vilka krav ställs på dokumentation av ekonomisk analys i statsstödsprövningar?
- Vad bör särskilt beaktas vid de minimis-bedömningar?
- När agerar det offentliga marknadsmässigt?
- Hur görs bedömningen av överkompensation?
- Vilka möjligheter finns att utforma offentliga investeringar och stöd enligt regelverket?
- Vilka varningsklockor bör särskilt beaktas?
- När kan en potentiell stödmottagare anses vara i ekonomiska svårigheter och vad innebär det för begränsningar att lämna stöd?
- Diskussionsfrågor
Vem bör delta:
Jurister och andra beslutsfattare inom statlig, regional och kommunal verksamhet, advokater, upphandlare, bolagsjurister och andra som har kännedom om statsstödsregelverket och deltar vid transaktioner (exempelvis lån, garantier, kapitaltillskott, bidrag) med statliga medel.
Är ni flera från organisationen som är intresserade av denna kurs?
Läs här för mer information om våra organisationsanpassade utbildningar.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
10.15-10.30
Kaffepaus
10.30-11.30
Pass II
11.30 – 11.45
Fikapaus med matig smörgås
11.45-13.00
Pass III
13.00
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
5.900 kr (exkl. moms)
Kurstillfällen
Stockholm
28 Apr 2026
Livesändning
Kurslokal:
BG Institute
On Demand
T.o.m. 28 Maj 2026
Utbildningstimmar: 3.5
Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.
FÖRELÄSARE



