Kostnadsfritt webbinarium den 22/8 - Utmaningar som ny chef

Hur blir du en bra chef och ledare? Med ärlighet och empati kommer du långt. Enligt en undersökning vill svenskarna ha en chef som är lyhörd, ger frihet under ansvar, kan hantera konflikter och vågar ta beslut. Det kan låta enkelt men i praktiken är det inte alltid så. Här får du en guide för vad du ska tänka på när du vill bli en bra ledare.

Liten lathund för chefer 

 1. Som chef måste du få bra förutsättningar, så som tillräckliga resurser och befogenheter samt stöd från din närmaste chef.
 2. Du behöver ta reda på vad människor har för behov och önskemål i livet, för att de ska må bra. Sedan behöver du hjälpa dem få detta även på jobbet. Fråga folk vad de saknar och behöver, och antingen levererar du det eller så förklarar du respektfullt varför det inte går.
 3. Det är viktigt att du som chef har ett gott hjärta, att du vill väl och bryr dig på riktigt. Dina medarbetare är människor och inte produktionsfaktorer.
 4. Se och uppskatta det goda i varje medarbetare. Det är mycket lättare att bry sig om dem när du respekterar och tycker om dem.
 5. Alla människor mår bra av att ha ett syfte och mening med det de gör. Se till att varje medarbetare vet syftet med sina arbetsuppgifter.
 6. Du har tydliga värderingar och principer och står för dem i alla lägen och du tar fullt ansvar för dig själv och dina handlingar, och skyller aldrig på andra.
 7. Du är pålitlig, förutsägbar, ärlig och autentisk. Nyckfullhet är en mycket dålig egenskap hos chefer. Det är bättre med en konsekvent otrevlig chef än en som är omväxlande trevlig och otrevlig. Man upplever mer kontroll när man vet var man har sin chef.
 8. En bra chef är rättvis. Det betyder inte nödvändigtvis att du behandlar alla lika. Det viktiga är att du behandlar alla utifrån samma värderingar och principer.
 9. Inget bullshit! Ljug aldrig någonsin för medarbetarna. Det tar tio sekunder att rasera ett förtroende som tagit tio år att bygga upp.
 10. Begär inte mer av medarbetarna än vad som är rimligt att åstadkomma. Optimera – inte maximera – medarbetarnas insatser.
 11. Ge regelbunden återkoppling till alla. Folk kan inte vara de medarbetare du vill ha om du inte först talar om vad du vill ha och sedan fortlöpande förmedlar hur de lyckas med det.
 12. Hjälp dina medarbetare att lösa interna konflikter när de inte klarar det själva. Folk på samma hierarkiska nivå är väldigt utlämnade och ska inte behöva lösa konflikter på egen hand. Risken är att den som är starkast vinner och du kanske inte alls vill att den starkaste ska vara i den positionen.

Vilka egenskaper önskar då dina medarbetare att du som chef har?
En undersökning från Sifo (2019) visar att de flesta svenskar vill ha en chef som visar tillit och låter dem arbeta med eget ansvar. Att chefen är rak, tydlig och vågar ta beslut. Här är hela listan över de egenskaper som rankades högst.

 1. Ger frihet under ansvar och visar tillit
 2. Rak och tydlig
 3. Vågar ta beslut
 4. Bra på att kommunicera
 5. Visar uppskattning
 6. Är lyhörd
 7. Kan hantera konflikter
 8. Bra på att coacha
 9. Visar empati
 10. Ger feedback

Vill du bli en bättre chef och ledare? Vi har kurser och utbildningar för chefer och ledare inom många olika fokusområden. Bland annat håller vi ett kostnadsfritt webbinarium den 4 maj med psykiatriker Michael Ragne, Bli bättre på att förstå och hjälpa människor med psykisk ohälsa.

Se hela vårt utbud av kurser inom ledarskap och kommunikation här.

Dela sidan

Del av Blendow Group (org nr: 556744-7858)
Gå till Blendow Group

 © 2023 BG INSITUTE