Vad du framför i din presentation eller möte är givetvis av stor vikt, men på vilket sätt du framför det är minst lika viktigt. Speciellt i ett digitalt möte där dina åhörare kan sitta och sova på andra sidan skärmen. Lär dig fånga och engagera dina lyssnare och hälften är redan vunnet.

När du ska presentera digitalt eller ha ett möte online bör du tänka på att ha en dialog och interaktion med de du pratar till. De flesta människor har sämre uppmärksamhet när de sitter framför en skärm och om du får deltagarna att vara mer uppmärksamma minns de mer av det du berättar.

Börja gärna mötet med att förklara vad du tänker berätta under mötet. Använd dig av hållpunkter så åhörarna vet vad du ska prata om.

12 sätt att få deltagarna att hålla sig vakna

 1. Använd direkt tilltal – våga plocka upp en deltagare så att de får svara dig. Deltagarna bli inkluderade och vet att de kan bli tilltalade.
 2. Använd citat och hänvisningar – det ger större uppmärksamhet genom att byta perspektiv och hänvisa till något som andra personer har sagt.
 3. Använd retoriska frågor – frågor i alla former gör att åhörarna blir mer uppmärksamma
 4. Använd dig av frågor från andra – hänvisa till frågor som har kommit in, eller uppmuntra deltagare att ställa frågor
 5. Avbryt skärmdelningen – se till att det blir variation genom att växla mellan skärmdelning och att du själv syns på skärmen
 6. Ta in flera personer – försök få med dig en kollega eller någon annan du kan lämna över till så att det inte blir så statiskt.
 7. Spela upp ett filmklipp –  du kan använda dig av ett klipp på en kollega som uttalar sig för att få variation i mötet
 8. Quiz, poll eller mentometer – se till att mötet är interaktivt
 9. Ögonkontakt – ha blicken rakt in i kameran så att de som tittar känner sig sedda
 10. Storytelling – dela med dig av berättelser och erfarenheter
 11. Bryt det monotona – visa energi och känsla med kroppsspråk, röst och tonläge
 12. Ta en mikropaus med pausgympa – uppmana åhörarna att sträcka på sig och ta en paus på två minuter om mötet blir långt.

Till sist – sammanfatta vad du har sagt under mötet. Ta upp de viktigaste delarna en gång till. De flesta människor lyssnar mer i början och i slutet av ett möte, men missar ofta delarna i mitten.

Vassare presentationer – lär dig hur du fångar din publik

I kursen Vassare presentationer lär du dig hur du fångar och engagera dina åhörare på ett snyggt sätt. Kursen innhåller tre delar: Bygg bättre slides, presentationsteknik och Att presentera online

 

Dela sidan

Del av Blendow Group (org nr: 556744-7858)
Gå till Blendow Group

 © 2023 BG INSITUTE