Erbjudande till alla nya kunder - koden sommar2024 ger 30 % rabatt på din första bokning och gäller hela kursutbudet

En 28-årig man skickade en dickpic till en kvinna han chattat med och döms nu till 80 dagsböter för sexuellt ofredande samt att betala skadestånd på 5000 kronor till kvinnan, skriver Dagens Juridik.

Genom att skicka bilden utan hennes tillåtelse anses mannen ha kränkt kvinnans sexuella integritet, även om han hävdar att han inte haft uppsåt att göra detta. Domstolen menar att gärningen i sig kränker kvinnans integritet.

Sexuellt ofredande
Att skicka dickpics kategoriseras som sexuellt ofredande och är alltså en brottslig handling inom samma kategori som att blotta sig. Detta gäller i de fall bilden har ett sexuellt syfte och skickas utan samtycke från mottagaren. Den som skickar bilden ofredar en annan person genom att kränka personens sexuella integritet. Samma sak gäller för andra typer av nakenbilder.

Ska vara oönskad
Alla dickpics är alltså inte straffbara, men om syftet var att väcka obehag eller tillfredsställa gärningsmannens sexualdrift gör sig personen skyldig till brott. Eftersom kontexten är avgörande är det viktigt att ha bevis i form av chatthistorik för att visa att bilden varit oönskad.

Kan riskera fängelse
Personen som döms för brott kan få böter men kan även riskera fängelse upp till två år. I de fall där mottagaren är betydligt yngre än avsändaren, i synnerhet när mottagaren är under 15 år, anses det vara sexuellt ofredande även de fall barnet gett tillåtelse eftersom en person under 15 år inte kan samtycka till sexuella handlingar.

Vill du lära dig mer om samtycke, uttrycken för frivillighet, påföljder och straffvärdebedömning för sexualbrott? I kursen Sexualbrott – brotten i 6 kap. brottsbalken i ett systematiskt och praktiskt perspektiv behandlas brotten i 6 kapitlet, brottsbalken.

Dela sidan

Del av Blendow Group (org nr: 556744-7858)
Gå till Blendow Group

 © 2023 BG INSITUTE