Erbjudande till alla nya kunder - koden sommar2024 ger 30 % rabatt på din första bokning och gäller hela kursutbudet

En restaurangägare anställde en man som inte hade arbetstillstånd och döms nu, enligt en artikel i Dagens Juridik. Vare sig det är ett misstag eller medvetet riskerar arbetsgivaren sanktioner vid felaktig anställning av en person från ett annat land, därför är det viktigt att ha koll på hur man ska gå tillväga. 

Restaurangägaren visste att det finns regler som rör utlänningars rätt att arbeta i Sverige och säger att han har varit i kontakt med Migrationsverket angående möjligheten till praktikplats istället för anställning. Det finn dock inte något dokumenterat vilket enligt tingsrätten innebär att ägaren varit oaktsam och inte vidtagit de åtgärder som han borde. Restaurangägaren döms till 50 dagsböter för ansvar för brott mot utlänningslagen plus en särskild avgift på grund av saknat arbetstillstånd.

Medvetet eller oaktsamhet?
Det är inte alltid enkelt att anställa arbetskraft från andra länder. Advokat Peter Lindahl är expert på området. Han påpekar att vare sig det är medvetet eller oaktsamhet vid anställning av en person som inte har rätt att arbeta i Sverige så kan arbetsgivaren råka ut för böter eller fängelse.

Annonseringskravet är viktigt
Först och främst finns ett annonseringskrav som innebär att när ett företag ska rekrytera en person från ett annat land måste tjänsten annonseras på rätt sätt. Det kan till exempel innebära att annonsen ska vara publicerad oavbrutet under tio dygn. Migrationsverket kan även bedöma att en annonsering är en skenannonsering och ifrågasätta detta.

Kostnadsfritt webbinarium
I vårt kostnadsfria webbinarium Ansvar vid brott mot utlänningslagen – Företagsperspektiv och företrädaransvar förklarar Peter Lindström vilket ansvar företaget har och hur en arbetsgivare ska hantera detta i praktiken.

Dela sidan

Välkommen tillbaka!

Den 26 augusti öppnar vi ansvarsfullt upp våra utbildningslokaler för fysiskt deltagande igen!

Till hösten 2021 ser vi med glädje fram emot att kunna erbjuda våra deltagare fysiska platser igen. Antalet fysiska platser är dock begränsat för att skapa ett tryggt avstånd mellan alla kursens deltagare. Vi följer självklart allmänna råd, riktlinjer, föreskrifter och rekommendationer och anpassar hela tiden vår verksamhet för att kunna erbjuda er kompetensutveckling på ett tryggt och givande sätt.

Vi kommer samtidigt även fortsättningsvis att erbjuda möjlighet att delta på distans. Majoriteten av våra utbildningar sänds digitalt via livelänk, med möjligheten att även titta i efterhand. Under livesändningen har du också möjlighet att interagera med föreläsaren och andra deltagare. Distansdeltagandet har blivit mycket uppskattat av våra kunder och vi kommer att fortsätta att tillhandahålla denna service framåt.

Dela sidan

Del av Blendow Group (org nr: 556744-7858)
Gå till Blendow Group

 © 2023 BG INSITUTE