Den 1  juli 2021 ändrades 6 kap. 18 a § föräldrabalken genom att det införts kompetenskrav för medlare. Paragrafen tillkom år 2006 för att göra det möjligt för domstolar att förordna om medling i tvister gällande vårdnad, boende och umgänge. Detta gjordes för att lagstiftaren ville markera vikten av att föräldrar når en samförståndslösning i vårdnadstvister.

Under kursen får du som deltagare svaren på de mest komplexa frågorna som uppkommer i svåra vårdnadstvister och även förståelse för vilken roll medling har. De mål som behandlas under kursen är tvister som involverar barn enligt Föräldrabalkens definition (vårdnad, boende, umgänge).


Kursdeltagare har vid senaste genomförandet givit kursen snittbetyget 4.63 av 5.0 ⭐


Medling i vårdnadstvister är en strukturerad process som ger konkreta förslag och skapar förbättrad kommunikation mellan parterna. Det absolut viktigaste är att parterna har makten över lösningen. På så sätt kan medlingen mynna ut i ett långsiktigt samarbete och samförståndslösningar som båda föräldrarna accepterar och följer.

En medlare kan i allmänhet gå mycket längre i sina försök att nå en samförståndslösning än vad en domare kan, delvis på grund av att en medlare fritt kan välja hur medlingen ska läggas upp.

Föreläsaren delar med sig av sin långa och omfattande erfarenhet som medlare i vårdnadstvister. Gert arbetar som medlare på heltid, huvudsakligen i Sverige, men även utomlands. Han håller föredrag och föreläsningar om medling i Sverige och utomlands samt undervisar i medling vid Köpenhamns universitet. Vidare är han och har varit engagerad i olika medlingsorganisationer i Sverige och internationellt. Han har bland annat utvecklat en framgångsrik metod för genomförande av medling enligt Föräldrabalken, som han givetvis kommer att dela med sig av under kursen.

Som deltagare får du kunskap om

  • Hur medlaren förbereder parterna och sig själv inför medlingen
  • Hur medlaren steg för steg kan genomföra medlingen, genom såväl individuella som gemensamma möten
  • Hur medlaren upprättar parternas samförståndslösning

Målgrupp

Advokater och andra jurister samt övriga intresserade av medling i tvister enligt Föräldrabalken

Övrigt

Kursen är upplagd ur ett praktiskt perspektiv. Kursen är relevant även för dig som tidigare deltagit då kursinnehållet nu både kommer att breddas och fördjupas.

Är ni flera från organisationen som är intresserade av denna kurs? Läs här för mer information om våra organisationsanpassade utbildningar.

08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost

09.00 – 10.15
Pass I

Inledning
Att ta emot uppdraget som medlare
Att förbereda parterna inför den kommande medlingen

10.15 – 10.30
Fikapaus

10.30 – 11.45
Pass II

De inledande individuella mötena med parterna

11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)

12.45 – 14.15
Pass III

Det gemensamma mötet med parterna

14.15 – 14:30
Fikapaus

14.30 – 16:00
Pass IV

Parternas överenskommelse/samförståndslösning

16.00
Kursen avslutas

Frågor om kursen?

Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss

ANMÄLAN

Pris

9.900 kr (exkl. moms)

INGA KURSTILLFÄLLEN

Den här kursen har för närvarande inga tillgängliga datum. Om du är intresserad av att delta så kan du skicka in en intresseanmälan nedan. Du meddelas när vi har fått ett flertal intressenter.

Du kommer ej att debiteras någon kostnad vid en anmälan.

Ingår i Kompetensabonnemang

Läs mer

Kurstillfället den 13 mars kommer även att livesändas. Du behöver således inte vara på plats för att delta. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar.

FÖRELÄSARE

presentation-board 1
 Image of
Gert Nilsson Eldrimner
Advokat
Läs mer