Familjerätt, Vårdnad, boende och umgänge
Omedvetna fördomar i mål om barnets bästa
Omedvetna fördomar (unconcious bias) påverkar i princip allt mänskligt beslutsfattande. Detta gäller samtliga aktörer i rättsprocessen, så väl ombud, som parter, vittnen och domare. Som ombud i vårdnadtsvister innebär detta inte bara att förhålla sig till andra aktörers omedvetna fördomar, utan även en dimension av den egna processföringen som inte bör ignoreras.
Under den här kursen får du lära dig hur du ska göra för att rama in omständigheterna och ta kontroll över narrativet för att vinna framgång med din klients yrkanden. Du får även fördjupad förståelse för hur så väl motparter som du själv kan påverkas av omedvetna fördomar och hur dessa kan komma att forma allt från vilket bevisvärde vi tillskriver sakomständigheterna, till hur vi bemöter klienter och presenterar argument.
Omedvetna fördomar gör sig särskilt påminda i vårdnadsmål, där saken: ”barnets bästa” utgörs av ett öppet rekvisit som i varje enskilt fall ska fastställas av domstolen. Detta innebär allt som oftast en formlös helhetsbedömning av det enskilda barnets bästa, vilket lämnar öppet för att de enskilda domarnas egna omedvetna fördomar påverkar beslutsfattandet. Inte minst är detta påtagligt under den muntliga förberedelsen, då det är en ensam domare som på ett oftast högst begränsat underlag ska fatta ett för målet, och barnet, avgörande interimistiskt beslut.
Det är inte bara i förhållande till domstolens beslutsfattande som omedvetna fördomar påverkar utfallet av processen. Kunskapen om hur andra aktörer uppfattar ombudet och klienten är dessutom central när det kommer till så väl samförståndsdiskussioner som processtrategi.
Den här kursen syftar till att ge fördjupad förståelse för hur omedvetna fördomar påverkar prövningen av barns bästa i samtliga aspekter. Kursen är inspirerad av rättstraditionen i USA, där kunskap om omedvetna fördomar, socialpsykologi och retorik är lika självklara delar av juristens verktygslåda som kunskapen om processreglerna och den materiella rätten.
Föreläsningen innehåller många interaktiva element och i slutet av dagen får deltagare möjlighet att pröva sina lärdomar i form av case.
Som deltagare får du kunskap om:
- Kunskap om flera olika typer av omedvetna fördomar och hur de kan påverka rättsprocesser i allmänhet och mål om barnets bästa i synnerhet.
- Inblick i forskning och statistik kring omedvetna fördomar.
- Fördjupad förståelse för hur bedömningen av barnets bästa riskerar att påverkas av omedvetna fördomar om barn och deras föräldrar.
- Konkreta verktyg och strategier för att identifiera och desarmera omedvetna fördomar, så väl dina egna, som övriga aktörers.
Vem bör delta:
Kursen riktar sig till advokater och jurister som processar i mål om vårdnad m.m.
Nivå/förkunskaper:
Kursen förutsätter att deltagarna har erfarenhet av att företräda klienter i domstol i vårdnadsmål.
Efter kursen:
Kursen ämnar ge dig en ny infallsvinkel i mål om vårdnad m.m. och ett mer kreativt och inspirerande förhållningssätt till omständigheterna.
Vidare är målet att du som ombud ska få kunskap och verktyg för att hantera omedvetna fördomar och därigenom företräda klienten på bästa möjliga sätt.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
Vad är omedvetna fördomar?
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
Hur tar omedvetna fördomar sig uttryck i rätten?
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
Praktisk metod för att identifiera och desarmera omedvetna fördomar i rätten.
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 16:00
Pass IV
Case
16.00
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.900 kr (exkl. moms)
Kurstillfällen
Stockholm
02 Sep 2025
Livesändning
Kurslokal:
BG Institute
On Demand
T.o.m. 02 Okt 2025
Utbildningstimmar: 6
Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.