”Om inte du har en plan för ditt liv så kommer du att hamna i någon annans plan. Och vad tror du att någon annan har planerat för dig? Inte mycket”
Jim Rohn

Boka vårt kostnadsfria webbinarium med Johan Dahl här

Om du skulle dö imorgon, skulle du då vara nöjd med vad du ägnat ditt liv åt? Många gånger vet man inte varför man har valt det spåret man har. Ibland har man en smygande känsla av att någon påverkat de val man gjort. Har du själv ställt dig frågan om hur dina föräldrar eller syskon har påverkat ditt yrkesval och kanske till och med ditt val av partner. Gör du val genom dina föräldrars ögon?

Det är aldrig för sent att ställa sig frågan vad du själv vill och vad du kan göra idag.

Städa, städa varje fredag?
En vanlig känsla är att man har fyllt sitt liv med att arbeta, städa, titta på tv eller surfa på nätet. Framförallt har man inte varit närvarande. En känsla av att man varit disträ till och med när man har varit på plats. För att vara på plats är inte samma sak som att vara närvarande.

Det är aldrig för sent att vara mer närvarande.

Utvecklar du dig – eller andra?
Handen på hjärtat – när gick du frivilligt en kurs eller utbildning senast? Och om du har gått en kurs – har du omsatt den i handling.

Ett relativt vanligt fenomen när man går kurser och läser böcker i självutveckling och hälsa är att man ser att andra behöver informationen, andra människor som man vill dela med sig sina kunskaper till. Men det är betydligt svårare att se vilka förändringar man själv behöver göra. Försök tänka på din egen utveckling och omsätt din kunskap i handling men låt andra ta hand om sin. Undvik också att pracka på folk hur bra din nya livsstil, kostvanor och lärdomar är om de inte frågar dig.

Det är aldrig för sent att lära sig något nytt.

Det går inte, jag kan inte
”Så har vi aldrig gjort, tänk om det inte fungerar, vi har inte tid. Och vad ska andra säga?”

Invändningar är så vanligt att man har så du kanske inte ens märker dem. Du kanske inte tycker att det ligger hos dig, utan är någon annans fel. Om och ifall är vanliga inledningar till dessa argument. Kanske är det bättre att erkänna att du inte vill och jobba utifrån det, än att skylla på omständigheter?

Det är aldrig för sent att prova.

Det som slutar att bli bättre upphör att vara bra
I tider av allt snabbare utveckling behöver både du och jag ständigt lära oss nytt för att inte hamna på efterkälken. Det är lätt att stanna upp i sin utveckling när det rullar på fast det kan samtidigt vara en falsk bekvämlighet. Ta bara alla de företag som varit framgångsrika men som idag inte finns längre just för att de utvecklades för långsamt och höll kvar vid gamla vanor och idéer. Vilka kommer du själv på? Och tänk om det är samma sak för dig?

Det är aldrig för sent att lära sig något nytt.

Framgångsrik – hur då?
Vad innebär det för dig att vara framgångsrik? Hur viktigt är det och vad gör du för att uppnå det? Sjuksköterskan och författaren Bronnie Ware följde människor i livets slutskede och några saker som människor ångrade på dödsbädden var återkommande:

  • De önskade att de haft modet att leva ett liv sant för dem själva istället för att låta andras förväntningar styra.
  • De önskade att de inte jobbat så hårt (på jobbet).
  • De önskade att de haft modet att uttrycka sina känslor.
  • De önskade att de hållit bättre kontakt med vännerna.
  • De önskade att de låtit sig själv vara lyckligare.

Det är aldrig för sent att definiera vad framgång är för just dig.

Gör vårt quiz om personlig framgång här! Hur mycket kan du?

Lyckad eller lycklig?
För många är framgång detsamma som att vara lycklig. Samtidigt är det många som blandar ihop ”lycklig” med ”lyckad” utifrån definitionerna att ”lycklig” är en känsla baserad på våra val och vårt förhållningssätt till livet medan ”lyckad” oftast är kopplat till ett resultat i någon form; pengar, status, karriär, makt, yttre bekräftelse.

Det är aldrig för sent att välja lycka.

Boka vårt kostnadsfria webbinarium med Johan Dahl. Under en inspirerande timme får du konkreta verktyg för hur du på bästa sätt kan leda dig själv och andra samt kunna utvecklas och jobba på ditt eget ledarskap.

Dela sidan

Del av Blendow Group (org nr: 556744-7858)
Gå till Blendow Group

 © 2023 BG INSITUTE