Erbjudande till alla nya kunder - koden sommar2024 ger 30 % rabatt på din första bokning och gäller hela kursutbudet

Att ha förmåga att driva framgångsrika förändringsprocesser är nödvändigt för att fortsätta vara relevant för sin organisation och sina kunder. Ledarskapsexperten Klara Adolphson har mer än 20 års erfarenhet av att stötta chefer i att navigera och möta komplexa utmaningar samt ta sina organisationer in i framtiden. Här berättar hon om grunden för ett framgångsrikt ledarskap.

➡ Missa inte det kostnadsfria webbinariet den 21 maj! Boka din plats här.

Vad är de viktigaste principerna bakom förändringskompetent ledarskap?

– Utgå alltid från organisationens syfte, varför finns organisationen till och för vem? Många gånger glömmer vi bort varför vi går till jobbet varje dag och vad som egentligen är vårt uppdrag. Det är bra att fråga sig vilka behov vi ska möta och vad det är som skapar värde. Det här behöver vara supertydligt och det är inte förrän vi är helt på det klara med detta som vi kan få kraft i den förändring som behöver göras.

Vilka är de vanligaste utmaningarna för ledare när det gäller att hantera och få medarbetare att ändra ett invant beteende och börja göra annorlunda?

– Det är att orka och våga gå före och att vara tydlig, ta ledarskap helt enkelt. Många är rädda för att vara tydliga, man tror att medarbetare kommer att protestera, kanske säga upp sig, men tydlighet är nog det som efterfrågas mest från chefer idag. En organisationsförändring gå inte att genomföra ensam på kammaren. För att skapa förändring måste chefen bjuda in medarbetarna att skapa det nya. Här kan många uppleva att de då blir för otydliga, men det är snarare tvärtom, ditt ledarskap blir mycket synligare i interaktionen med medarbetarna.

Hur kan en chef förbättra sin förmåga att leda personal på detta sätt?

– Genom att skapa utrymme för reflektion, gärna ihop med andra chefer, och att sedan träna i vardagen. Under de 25 år som jag jobbat med ledarskap så har jag mött alltför många chefer som inte fått utbildning, stöd och träning för att klara sitt chefskap. Vi tror fortfarande att ledarskap är något som bara ska ordna sig, när det både är något av det svåraste vi gör på jobbet och är det som kan påverka resultatet allra mest.

Vilka verktyg kan man använda sig av?

– Alla de chefer som jag coachar uppskattar alltid att lyfta blicken och fokusera på det som funkar istället för att fastna i att sitta och stirra på det som inte funkar. Jag utgår från att det alltid finns något som funkar bra i en organisation, en grupp, hos en individ och mycket av arbetet handlar om att hitta det och göra mer av det. Det finns en enkel metod för detta som heter Bejakande undersökning. Det är en utvecklingsfilosofi som handlar om att jobba med det som fungerar. Att kicka igång en förändringsprocess med Bejakande undersökning är suveränt, det är bekräftande, skapar stolthet och är kultur- och teambyggande.

➡ Vill du fördjupa dig? I kursen Förändringskompetent ledarskap – förmåga att leda innovation går Klara Adolphson igenom förändring och utmaningar på ett grundligare sätt.

Dela sidan

Del av Blendow Group (org nr: 556744-7858)
Gå till Blendow Group

 © 2023 BG INSITUTE