Affärsjuridik, Arbetsrätt, M&A
Arbetsrättslig M&A
Välkommen till vår populära kurs om arbetsrättslig M&A som efter några års paus återupptas efter önskemål. Föreläsare är arbetsrättsexperten advokat Lisa Ericsson, Cirio Advokatbyrå, som har lång erfarenhet av att ge rådgivning till svenska och internationella klienter i arbetsrättsliga frågor i samband med transaktioner.
När ett företag genomgår en transaktionsprocess, verksamhetsövergång, sammanslagning eller liknande aktualiseras vissa särskilda delar inom arbetsrätten. På denna kurs får du med dig konkreta arbetsrättsliga verktyg för flera av de problem som du kan ställas inför i samband med en företagsöverlåtelse.
Under kursen går vi bl.a. igenom hur man rent praktiskt genomför en arbetsrättslig due diligence, vilka de vanligaste riskerna (findings) är och hur man kan skydda sig mot dem i överlåtelseavtalet. Vi kommer också gå igenom vilka överlåtelser som utgör en sådan övergång av verksamhet som aktualiserar de särskilda arbetsrättsliga regler om övergång av verksamhet och vad dessa skyddsregler innebär. Vi kommer också beröra hur kollektivavtalen påverkas vid ett förvärv.
I en förvärvssituation är det många gånger också viktigt att skydda verksamheten, den know-how och de kundrelationer som finns i verksamheten och det kan man bl.a. göra genom att ta in så kallade konkurrens- eller värvningsförbud i anställningsavtal och/eller överlåtelseavtalet. Under dagen kommer vi gå igenom under vilka förutsättningar det är möjligt att ta in sådana klausuler i anställningsavtal och överlåtelseavtal och hur sådana klausuler kan utformas för att vara giltiga. Dagen avslutas med en genomgång av vilka möjligheter som finns för att harmonisera anställningsvillkor efter att ett förvärv genomförts.
Som kursdeltagare lär du dig att:
- hur du genomför en arbetsrättslig due diligence i samband med en förvärvsprocess
- hur du identifierar och bäst hanterar arbetsrättsliga findings
- vilka transaktioner som utgör en övergång av verksamhet enligt 6b § LAS
- vilka skyddsregler som aktualiseras i samband med en verksamhetsövergång
- kunskap om den senaste praxisen avseende konkurrens- och värvningsförbud, och
- vilka möjligheter som finns att omförhandla anställningsvillkor i samband med den integrationsprocess som ofta följer efter en förvärvsprocess
Vem bör delta:
Advokater, jurister, HR-chefer, VD, ekonomichefer som vill vidga eller fördjupa sina kunskaper inom de delar av arbetsrätten som aktualiseras i samband med en företagsöverlåtelse, verksamhetsövergång, fusion eller liknande ägarförändringar.
Efter kursen:
Syftet med utbildningen är att du ska få en fördjupad kunskap om hur vanligt förekommande arbetsrättsliga frågeställningar i transaktioner kan hanteras och hur investeringen/förvärvet kan skyddas för illojalt agerande av anställda samt hur anställningsvillkor och förmånspaket kan harmoniseras efter att transaktionen genomförts.
Förkunskap och nivå:
Detta är en fördjupningskurs inom arbetsrätt och transaktionsjuridik och för att fullt ut kunna tillgodogöra sig kursinnehållet bör man ha en grundläggande kunskap om arbetsrätt och M&A-processer alternativt arbeta i transaktionsintensiva verksamheter.
Är ni flera från organisationen som är intresserade av denna kurs?
Läs här för mer information om våra organisationsanpassade utbildningar.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
M&A processen, vanliga findings och hur man skydda sig mot dem.
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
Genomgång av begreppet verksamhetsövergång och de arbetsrättsliga skyddsregler som aktualiseras vid en verksamhetsövergång.
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
Konkurrensklausuler, värvningsförbud och lojalitet.
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 16:00
Pass IV
Gyllene förmåner och anpassning av anställningsvillkor.
16.00
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.900 kr (exkl. moms)
Kurstillfällen
Stockholm
05 Sep 2025
Livesändning
Kurslokal:
BG Institute
On Demand
T.o.m. 05 Okt 2025
Utbildningstimmar: 6
Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.