Branschföreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) har sedan år 2015 arbetat med en revidering av standardavtalen inom entreprenadområdet, AB 04 och ABT 06. Nu är deras arbete i slutskedet och förväntas vara klart under 2023.

Läs mer om revideringen

Nya regler är att vänta men sannolikt kommer tvistefrågorna att vara desamma. Enligt Magnus Widebeck, Sveriges dispaschör, finns det 32 typiska tvister som är extra viktiga att känna till. Tvisterna handlar om tillämpning av föreskrifter i alla kapitel i AB som har materiella regler, dvs.

1 Omfattning:  tvist 1-2

2 Utförande: tvist 3-6

3 Organisation: tvist 7

4 Tider:  tvist 8-10

5 Ansvar och avhjälpande: tvist 11-22

6 Ekonomi: tvist 23-25

7 Besiktning: tvist 26-27

8 Hävning: tvist 28-32

9, om kap. 4: Om rätt till förlängning av kontraktstiden saknas

10, om kap. 4: Om entreprenören har rätt till ersättning för forcering

11 om kap. 5: Risken för skador på entreprenaden under entreprenadtiden

 

Entreprenadrättsliga tvister innebär inte sällan civilrättsliga och processrättsliga utmaningar som skiljer dem från andra tvister. Under kursdagen Entreprenadrättsliga tvister, går Magnus, tillsammans med advokaten Fanny Gleiss Wilborg, igenom tolkningar av och regler för vanligt förekommande tvister.

 

Påminnelsemejl vid publicering av respektive tvist

Heldagskursen äger rum den 5 december 2023. Fram till dess kommer en tvist, med tillhörande regler i AB som ofta står centrala i kommersiella entreprenadtvister, att publiceras veckovis. Vill du få ett påminnelsemejl när tvisterna publiceras? Signa upp dig här nedan. Annars håll utkik på vår hemsida och sociala medier.

Signa upp dig nedan:

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.

(Obligatoriskt)

Dela sidan

Del av Blendow Group (org nr: 556744-7858)
Gå till Blendow Group

 © 2023 BG INSITUTE