Avtalsrätt, Offentlig upphandling
Avtalsfrågor i offentlig upphandling och offentliga kontrakt
Välkommen till vår kurs om avtalsfrågor i offentlig upphandling och offentliga kontrakt. Föreläsare är experterna på offentlig upphandling, docent Andrea Sundstrand vid Juridicum på Stockholms universitet och advokat Charlotte Brunlid, som leder DLA Pipers upphandlingsgrupp i Sverige.
Det upphandlingsrättsliga regelverket innehåller bestämmelser om hur upphandlingsprocessen ska genomföras när det offentliga köper varor, tjänster och byggentreprenader. Men regelverket för även med sig ett antal avtalrättsliga frågeställningar vars svar inte alltid är klara.
Under dagen behandlas olika typer av avtalsrättsliga frågor som uppstår i samband med en offentlig upphandling och offentliga kontrakt. Som exempel kan nämnas kontakter innan en upphandling inleds, förhandlingar under förfarandet, olika typer av ramavtal och kontrakt i LOU och ändringar i och överprövning av offentliga kontrakt.
Kursens olika delar presenteras tillsammans med praktiska exempel och relevant praxis från såväl svenska domstolar som EU-domstolen. Under hela dagen ges även möjlighet att ställa frågor och ta upp egna exempel.
Kursdeltagare har vid senaste genomförandet givit kursen snittbetyget 4,72 av 5,0 ⭐
Som kursdeltagare får du kunskap om:
- Kännedom om möjligheterna att förhandla i offentliga upphandlingar.
- Insikt i förhållandet mellan upphandlingsreglerna och avtals- och köplagen.
- Ingående kunskap om reglerna om avtalsändringar i offentliga kontrakt.
Syfte:
Syftet med utbildningsdagen är att du som deltagare efter kursen ska kunna hantera olika avtalsrättsliga frågor i en offentlig upphandling och få en bra förståelse för förhållandet mellan upphandlingsreglerna och avtals- och köplagen.
Målgrupp:
Kursen passar för jurister, inköpare, upphandlare och ekonomer som arbetar med det upphandlingsrättsliga regelverket och som behöver kunskap om de avtalsrättsliga bestämmelserna i den offentliga upphandlingen och om offentliga kontrakt.
Nivå/förkunskaper:
Deltagarna bör ha kännedom om regelverket om offentlig upphandling
Är ni flera från organisationen som är intresserade av denna kurs?
BG Institute anordnar företagsanpassade utbildningar. Det innebär att våra föreläsare kommer till er och genomför kursen fysiskt på plats, anpassat till er organisation.
Läs här för mer information om våra organisationsanpassade utbildningar.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
Förhållandet mellan upphandlingsrätten och avtalsrätten. Definitionen av offentliga kontrakt. Möjligheter och gränser för förhandlingar. Krav för giltighet och behörighetsfrågor. Obligatoriska klausuler. Ändrings- och optionsklausuler och dessas tillämpning i avtalsvillkor. Standardvillkor. Särskilda villkor vid fullgörande av offentliga kontrakt.
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
Ramavtal och olika typer av offentliga kontrakt. Odelbara kontrakt. Uppdelning av kontrakt. Hyresundantaget och undantag vid köp av fast egendom.
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
Avtalstolkning. Avtalsuppföljning. Avtalsändringar. Att avsluta ett kontrakt, uppsägning. Befintliga kontrakt vid ny upphandling. Offentlighet- och sekretess i offentliga kontrakt.
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 16:00
Pass IV
Incitament, sanktioner och avtalsbrott. Påtryckningsmöjligheter. Olagligt direktupphandlade kontrakt. Överprövning av offentliga kontrakt, ogiltighet. Skadestånd.
16.00–
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.900 kr (exkl. moms)
Kurstillfällen
Stockholm
14 Okt 2025
Livesändning
Kurslokal:
BG Institute
On Demand
T.o.m. 17 Okt 2025
Utbildningstimmar: 6
Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.