Compliance, GDPR
Dataskyddsarbetet i praktiken
Välkommen till vår nya, praktiskt orienterade kurs i dataskydd. Föreläsare är experterna Josefine Karlsson och Helena Brandt, båda är seniora jurister från Fondia, och har stor erfarenhet inom bland annat dataskydd.
Att arbeta med dataskydd kan lätt kännas övermäktigt, med komplex lagstiftning och svår praktisk hantering. Med en utveckling som medför mer och mer komplex lagstiftning att förhålla sig till är det mer aktuellt än någonsin att säkerställa förståelse för hur dataskyddsarbetet är fundamentalt för verksamheten. Ett välfungerande, systematiskt arbete och god medvetenhet inom en organisation kan leda till ökat förtroende hos medarbetare, kunder och andra intressenter och i förlängningen utgöra en konkurrensfördel.
Under denna kurs kommer deltagarna att få vägledning i varför vissa delar av dataskyddet är helt grundläggande för en verksamhet och hur de kan använda det arbetet till fördel för verksamheten i stort. Deltagarna kommer även att få praktisk vägledning i hur de kan arbeta systematiskt med exempelvis biträdesavtal, leverantörsutvärderingar och hur de kan göra dataskyddsarbetet till en konkurrensfördel. Kursen kommer även att beröra vikten av samarbete och att undvika att arbeta i silos.
Efter kursen kommer deltagarna att vara stärkta i sin förståelse för dataskydd och hur arbetet kan fungera i praktiken. Deltagarna kommer att få med sig praktiska verktyg i form av checklistor och argument för att motivera ett välgrundat dataskyddsarbete.
Som deltagare får du kunskap om:
- Hur du kan göra det praktiska dataskyddsarbetet så smidigt som möjligt
- Hur du praktiskt kan ta dig an en uppgift som att granska ett biträdesavtal
- Hur du kan jobba systematiskt med dataskydd tillsammans med dina kollegor och undvika silos
- På vilket sätt dataskyddsarbetet kan användas för att förbättra verksamhetens arbete i stort
Vem bör delta:
Kursen vänder sig till alla som kommer i kontakt med och behöver ha förståelse för hur man på ett smidigt sätt kan arbeta med dataskydd i praktiken.
Främst till yrkesroller som arbetar med dataskydd i praktiken utan att vara erfarna dataskyddsspecialister. Exempelvis VD, HR-chef, IT-chef eller inköpsansvariga men även jurister, dataskyddsombud, compliance officer och andra som kommer in kontakt med dessa frågor och behöver en större förståelse för hur man kan arbeta med dataskydd på ett smidigt och praktiskt sätt.
Efter kursen:
Syftet med kursen är att göra dataskyddsarbete lättillgängligt för yrkesroller som inte är dataskyddsspecialister. Kursen kommer att skapa förståelse för systematiken, på vilket sätt dataskydd kan hanteras i praktiken och hur detta arbete kan ge fördelar konkurrensmässigt.
Förkunskap och nivå:
Inga förkunskapskrav.
Kursdokumentation:
Presentation och checklistor kommer att tillhandahållas under kursens gång.
Är ni flera från organisationen som är intresserade av denna kurs?
Läs här för mer information om våra organisationsanpassade utbildningar.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
Introduktion till att arbeta med dataskydd i praktiken
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
Varför är det helt grundläggande att ha ett behandlingsregister, och hur kan man se till att få ett sådant på plats?
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
Praktisk övning i mindre grupper med koppling till biträdesavtal och leverantörsutvärderingar
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 16:00
Pass IV
Återsamling efter grupparbete samt om hur du gör dataskydd till en konkurrensfördel
16.00
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.900 kr (exkl. moms)
Kurstillfällen
Stockholm
08 Okt 2025
Livesändning
Kurslokal:
BG Institute
On Demand
T.o.m. 08 Nov 2025
Utbildningstimmar: 6
Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.
FÖRELÄSARE



