Compliance, Finansmarknadsrätt, Straffrätt
Förundersökning i ekobrott och finansmarknadsbrotten
I takt med att ekobrott och marknadsmissbruk fortsätter att öka och bli allt mer komplexa, är det viktigare än någonsin att förstå hur dessa brott utreds och bekämpas. Kammaråklagarna Jan Leopoldson och Jonas Myrdal, med omfattande erfarenhet inom området, delar med sig av sin expertis kring förundersökningar och de juridiska processerna vid ekobrott, särskilt rörande finansmarknadsbrotten.
Kursen redogör övergripande för hur en ekobrottsutredning går till – vilka olika formella moment som aktualiseras, vilka befogenheter åklagarna har samt vilka frågeställningar och överväganden som ofta uppstår.
Kursen presenterar de centrala delarna i regelverket om insiderbrotten och marknadsmanipulation och ger konkret vägledning till hur det ska tolkas. Definitionen av insiderinformation gås igenom.
Olika typer av marknadsmanipulation genom handel – såsom Momentum Ignition och Order Book Layering, – presenteras med exempel. Frågorna om hur börsbolag får informera marknaden respektive hur privatpersoner får uttrycka sig om aktier på sociala medier och andra fora utan att det blir marknadsmanipulation gås igenom, liksom den praxis som finns kring s k pump-and-dump och liknande ageranden.
Som deltagare får du kunskap om:
- De olika stegen i en ekobrottsutredning, de viktigaste verktyg en åklagare har till sitt förfogande -däribland tvångsmedel av olika slag – samt vanliga frågeställningar som uppkommer i en utredning.
- Hur arbetet mot finansmarknadsbrott bedrivs i Sverige samt hur marknadens aktörer samarbetar med Finansinspektionen och EBM.
- Om börsbolagens skyldighet att offentliggöra insiderinformation samt hur detta samspelar med förbuden om marknadsmissbruk.
- Om innebörden av insiderbrotten, obehörigt röjande av insiderinformation och svindlerier på värdepappersmarknaden.
- Om innebörden av marknadsmanipulation genom handel eller genom informationsspridning.
Målgrupp:
Kursen vänder sig till jurister och andra yrkeskategorier som berörs av frågor om ekobrottsutredningar, i synnerhet rörande marknadsmissbruk. Exempel på relevanta kategorier är
- Brottmålsadvokater och andra jurister som bistår privatpersoner vid misstanke om marknadsmissbruk. Personer som ger råd till börsbolag som på olika sätt berörs av sådana misstankar.
- Anställda i noterade bolag, i den finansiella sektorn, liksom rådgivare till dessa samt andra som behöver ha god kännedom om reglerna runt insiderinformation, om börsbolagens informationsgivning och om hur man får handla på börsen, t ex jurister och compliance på marknaden och inom myndigheter.
- Anställda inom compliance/financial crime och marknadsövervakning inom finansiella institut samt finansiella rådgivare och andra yrkeskategorier som hanterar eller övervakar värdepappershandel.
Syfte:
Målet med utbildningen är deltagarna ska få god kännedom om hur en ekobrottsutredning går till i praktiken och om vilka ageranden som omfattas av förbuden mot marknadsmissbruk.
Genom att gå kursen blir det lättare för deltagaren att avgöra vilka ageranden som är brottsliga på värdepappersmarknaden. Och om misstankar ändå uppkommer eller befaras uppstå så är det värdefullt att känna till hur bekämpningen av marknadsmissbruk är organiserad i Sverige och hur en förundersökning rörande ekobrott bedrivs.
Nivå/förkunskaper:
Kursen är huvudsakligen en grundkurs men ger även fördjupad kunskap om bland annat innebörden av marknadsmissbruksbrotten.
Det krävs inga särskilda förkunskaper. Det förutsätts dock att deltagarna har en grundläggande kännedom om rättssystemets uppbyggnad och rollfördelningen inom i systemet.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
Förundersökningsprocessen
- Inledande beslut/åtgärder och förhör
- FU- och åtalsbegränsning m m
- Slutdelgivning, strafföreläggande och åtal
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
Särskilda frågor
- Tvångsmedel/hemliga tvångsmedel
- Möjligheterna att inhämta material samt reglerna om självinkriminering
- Sekretess gentemot den misstänkte och allmänheten
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
Insiderbrotten och obehörigt röjande av insiderinformation
- Aktiemarknadens aktörer och tillsynen av aktiemarknaden
- Definitionen av insiderinformation
- Insiderbrotten och obehörigt röjande av insiderinformation
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 16:00
Pass IV
Svindleri och marknadsmanipulation
- Svindlerier på värdepappersmarknaden och marknadsmanipulation genom informationsspridning
- Marknadsmanipulation genom handel
16.00–
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.900 kr (exkl. moms)
Kurstillfällen
Stockholm
10 Sep 2025
Livesändning
Kurslokal:
BG Institute
On Demand
T.o.m. 10 Okt 2025
Utbildningstimmar: 6
Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.
FÖRELÄSARE



