Affärsjuridik, Bolagsrätt

Ideella föreningar – juridik och praktik

Checkbox
Sveriges främsta föreläsare
Checkbox
30 dagar on demand ingår
Checkbox
Auktoriserat utbildningsföretag

Så undviker du fallgroparna – juridisk vägledning och praktiska råd för ett tryggt och hållbart föreningsliv.

Välkommen till vår nya kurs om juridiken kring ideella föreningar. Föreläsare är författarna Fredrik Engström och Peter Hellman, båda experter på föreningsrätt med lång erfarenhet av praktiskt juridiskt arbete kring och med ideella föreningar. Med en ökning av komplexa frågor och av tvister inom föreningslivet är kursen särskilt aktuell.

Ideella föreningar är en central del av det svenska civilsamhället, men deras rättsliga status är långt ifrån självklar. Till skillnad från andra associationsformer saknas lagstiftning, vilket gör att regleringen bygger på uttalanden i praxis, god föreningssed, analogier från annan lagstiftning och föreningens egna stadgar. För jurister – oavsett om de är verksamma inom domstolsväsendet, advokatbyråer, banker eller den ideella sektorn – kan detta innebära betydande utmaningar när det gäller att tolka och tillämpa rättsregler.

Denna kurs ger en systematisk genomgång av de mest centrala juridiska frågorna som rör ideella föreningar. Vi går igenom föreningens rättsliga särart, inklusive skillnader gentemot andra associationsformer liksom de utmaningar som kan uppstå vid tolkning och tillämpning av stadgar. Vi går igenom den ideella föreningens hela livscykel, från vad som gäller vid bildande av en förening, medlemskap, uteslutning och utträde samt frågor kring upplösning och likvidation.

Vi behandlar också föreningens interna struktur och styrning, såsom styrelsens och andra föreningsorgans förvaltning, ansvarsfrågor, beslutsprocesser och klander av beslut samt frågor om kallelser, dagordningar, beslutsförhet med mera. När det gäller föreningsstämman fokuserar vi på kallelsefrågor, beslutfattande, ansvarsfrihet och dokumentation.

Kursen är särskilt aktuell i en tid då föreningslivet står inför ökade krav på transparens, regelefterlevnad och hantering av ekonomiska och organisatoriska risker. Genom att belysa både rättspraxis och praktiska exempel ger utbildningen deltagarna en gedigen grund för att hantera de juridiska utmaningar som uppstår i kontakt med föreningsverksamhet.

Som deltagare får du kunskap om:

  • De juridiska grunderna för att förstå ideella föreningar och ideella föreningars rättsliga särart
  •  Styrelsens, föreningsstämmans och andra organs funktion och ansvar
  • Medlemskapsfrågor, inklusive inträde, utträde, uteslutning och möjligheten att få beslut prövade
  • Stadgarnas roll, hur de ska tolkas och vilka begränsningar som gäller
  • Ekonomisk förvaltning samt förutsättningar för upplösning och likvidation

Vem bör delta:

Kursen passar alla som arbetar med juridiska frågor relaterade till ideella föreningar och behöver en fördjupad förståelse av rättsregler och praxis inom området, t ex:

  • Advokater och biträdande jurister som arbetar med föreningsrätt, civilrätt, associationsrätt, skatterätt eller tvistlösning kopplad till ideella föreningar eller som företräder ideella föreningar eller deras medlemmar i tvister, exempelvis vid klander av föreningsstämmobeslut eller uteslutningsärenden.
  • Domare och andra jurister inom domstolsväsendet som hanterar mål rörande föreningar, exempelvis klandertalan eller frågor om rättskapacitet samt skatterättsliga eller bidragsrelaterade frågor för föreningar.
  • Bolags- och bankjurister som arbetar med föreningars rättsliga status i relation till finansiering, lån, firmateckning eller kontoöppning och som bedömer andra frågor kopplat till ideella föreningar
  • Jurister inom civilsamhället och ideella organisationer, t ex förbundsjurister och andra som arbetar med styrning, stadgefrågor, föreningsbeslut och medlemskapsfrågor inom idéburna organisationer såväl som generalsekreterare eller andra ledande personer i organisationer som behöver juridisk förståelse för föreningens struktur och beslutsgång
  • Kommun- och myndighetsjurister som hanterar bidragsfrågor, föreningars relation till kommunen eller tillsynsfrågor samt jurister inom Skatteverket, Länsstyrelsen och andra myndigheter som bedömer föreningars rättsliga status.
  • Kursen riktar sig också till styrelseledamöter i större ideella föreningar, som nationella organisationer, som vill få grepp om sitt ansvar samt till revisorer.

Efter kursen:

Kursens syfte är att ge deltagarna en djupare förståelse för föreningsrätten och dess praktiska tillämpning. Deltagarna får verktyg för att tolka och hantera juridiska frågor i föreningssammanhang, från bildande och stadgar till ekonomi och upplösning. Utbildningen ger en stabil kunskapsgrund för att fatta rätt beslut och hantera föreningsrättsliga problem i praktiken.

Förkunskap och nivå:

Kursen riktar sig primärt till dig som har juridiska förkunskaper.

Kursdokumentation:

Deltagarna får del av en tydlig presentation samt en sammanställning av alla de relevanta rättsfall som berörs under kursen.

 

Är ni flera från organisationen som är intresserade av denna kurs?

Läs här för mer information om våra organisationsanpassade utbildningar.

08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost

09.00 – 10.15
Pass I

Föreningens rättsliga status, bildande, uppbyggnad och stadgar.

10.15 – 10.30
Fikapaus

10.30 – 11.45
Pass II

Medlemskapsfrågor; inträde, utträde, uteslutning samt föreningsstämma och andra föreningsmöten.

11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)

12.45 – 14.15
Pass III

Styrelsens och övriga föreningsorgans roll, ansvar, behörighet med mera.

14.15 – 14:30
Fikapaus

14.30 – 16:00
Pass IV

Klander av stämmobeslut, upplösning av föreningen och hantering av besvärliga situationer.

16.00
Kursen avslutas

Frågor om kursen?

Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss

ANMÄLAN

Pris

9.900 kr (exkl. moms)

Kurstillfällen

Stockholm

07 Nov 2025

Livesändning

Platser finns

Kurslokal:
BG Institute

Platser finns

On Demand
T.o.m. 07 Dec 2025

Utbildningstimmar: 6

Ingår i Kompetensabonnemang

Läs mer

Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.

FÖRELÄSARE

presentation-board 2
 Image of
Fredrik Engström
Advokat
Fredrik Engström är advokat och delägare i Engström & Hellman Advokatbyrå. Han arbetar bland annat med föreningsjuridik, kommersiell avtalsrätt, inkasso-...
Läs mer
presentation-board 2
 Image of
Peter Hellman
Advokat
Peter Hellman är advokat och delägare i Engström & Hellman Advokatbyrå. Han har tidigare arbetat inom finansbranschen och inom olika...
Läs mer