Kostnadsfritt webbinarium med Johan Eriksson den 5/6 - Förhörsstrategier

Du som skulle vara utvilad efter semestern – istället känner du dig bara trött och slut och tanken att gå tillbaka till jobbet känns övermäktig. Det är normalt och relativt vanligt att känna ångest inför att gå tillbaka till jobbet efter en semester, men med rätt strategi kan du lära dig hantera det och få en bättre upplevelse.

Jobbångest är den nedstämdhet som du kan uppleva när din semester börjar lida mot sitt slut. Att hantera ångesten inför jobbstarten är viktigt för att få balans, minska stressen och må bra.

Här är några tips som kan hjälpa dig att hantera din jobbångest:

1. Gradvis återgång: Om ditt jobb tillåter det – överväg att återgå till ditt arbete successivt, istället för att hoppa rakt in i en full arbetsvecka. Du kan till exempel avsluta semestern en onsdag så att du bara jobbar två dagar den första veckan eller börja med ett par halvdagar för att komma in i arbetsrutinerna.

2. Planera in roliga aktiviteter: Se till att ha något roligt att se fram emot på lediga kvällar eller helger. Du kan till exempel umgås med vänner, ha en mysig tv-kväll, ta en promenad med en vän, gå på konsert eller åk till något mysigt fik.

3. Var ute i naturen: Försök spendera tid i naturen när du har ledigt. Paddla kajak en varm sommarkväll, vandra i ditt närområde eller ta en cykeltur. Forskningen visar att negativa känslor och stress minskar när vi är i naturen samtidigt som positiva känslor, mental återhämtning och prestation ökar.

4. Fokus på positiva aspekter: Acceptans är en stor del när du ska klara av att vardagen börjar igen. Försök att fokusera på de positiva sidorna med att återgå till jobbet, som att återförenas med kollegor och att upprätthålla en strukturerad dag. Det är kanske dags att boka in en kurs för att lära dig något nytt och utveckla dina kunskaper inom något ämne?

➡ Kursen Självledarskap – om konsten att leda sig själv hjälper dig att nå insikter och tydliggöra vad som verkligen är viktigt för dig, definiera vad du vill uppnå såväl personligt som professionellt samt ger dig konkreta verktyg för att göra jobbet.

5. Planera en minisemester: Om du har möjlighet, planera för en minisemester som till exempel en SPA-weekend eller en långhelg under hösten.

6. Hantera förväntningar: Ha rimliga förväntningar på dig själv när du återgår till jobbet. Du kanske inte är lika produktiv som du var innan semestern omedelbart, och det är helt normalt. Ge dig själv tid att komma tillbaka i arbetsflödet.

7. Skapa en lugn arbetsmiljö: Försök att skapa en lugn och behaglig arbetsmiljö för dig själv. Det kan till exempel vara att organisera din arbetsplats med bättre ordning, växter eller personliga föremål som gör dig avslappnad och glad.

8. Använd avslappningstekniker: Öva på avslappningstekniker som djupandning, meditation eller mindfulness för att hantera ångesten. Dessa tekniker kan hjälpa dig att lugna ditt sinne och hantera stressen.

9. Ta hand om dig själv: Starta en ny god vana, till exempel att äta hälsosamt, börja träna, dansa eller ta långa promenader. Dessa faktorer påverkar ditt mentala och fysiska välbefinnande, vilket kan få dig att må bättre.

Om ångesten blir överväldigande och påverkar ditt dagliga liv, överväg att söka professionell hjälp från en psykolog eller terapeut. De kan ge dig verktyg och strategier för att hantera ångesten på ett effektivt sätt.

Dela sidan

Del av Blendow Group (org nr: 556744-7858)
Gå till Blendow Group

 © 2023 BG INSITUTE