Penningtvätt och finansiering av terrorism är allvarliga hot mot det finansiella systemet. Det krävs djupgående kunskaper om de regelverk som styr för att kunna bekämpa penningtvätt.

BG Institutes e-kurs ”Penningtvätt och finansiering av terrorism” 🔗 går igenom de delar som är av särskild vikt för yrkesverksamma inom finans, juridik och andra sektorer som omfattas av penningtvättslagen.

Vad är penningtvätt?

Att tvätta pengar innebär att dölja ursprunget av pengar som kommer från brottslig verksamhet så att de ser lagliga ut. Detta gör man genom att integrera dem i det ekonomiska systemet via tex banker eller andra företag. Detta sker ofta i flera steg: först placerar man pengarna, sen flyttar man runt dem på olika sätt så att det till slut ser ut att komma från en laglig källa.

 

8 exempel på penningtvätt

  1. Kontantinsättningar

En person sätter in stora mängder kontanter men i små portioner på olika bankkonton för att undvika misstankar (kallas ”smurfning”). Pengarna förs sedan vidare till andra konton i Sverige eller utomlands.

  1. Falska fakturor

Ett företag skickar fakturor för varor eller tjänster som inte levereras. Fakturorna gör att det ser ut som en vanlig försäljning.

  1. Köp och försäljning

Dyra saker – som bilar, konst eller fastigheter – köps med svarta pengar. Sedan säljs de och pengarna blir vita.

  1. Användning av skalbolag

Skalbolag – som inte har någon riktig verksamhet – används för att föra pengar mellan olika länder, konton eller personer.

  1. Spelbolag

Pengar sätts in på spelkonton, och används i mindre skala, för att sedan tas ut som ”vinster” eller återbetalningar.

  1. Internationella transaktioner

Pengar skickas mellan olika länder som inte har tillräckligt bra kontrollsystem, vilket gör det svårare att spåra pengarna. De förs senare tillbaka till Sverige som till synes legitima medel.

  1. Kryptovalutor

Köp av Bitcoin och andra kryptovalutor kan tvätta pengar genom att det blir svårare att spåra transaktionerna där än i det traditionella banksystemet.

  1. Målvakter

En person som brukar kallas målvakt lånar ut sitt namn och konto för att dölja vem som egentligen kontrollerar pengarna.

Globala initiativ och regelverk

I Sverige är det främst av lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (2017:630), samt lagen om straff för penningtvättsbrott (2014:307) som reglerar området.

Men bekämpningen av penningtvätt och terrorismfinansiering är en global angelägenhet där internationella organisationer som Financial Action Task Force (FATF) sätter standarder och rekommendationer för nationell lagstiftning.

Företagens ansvar

De företag som omfattas av penningtvättslagen har ett stort ansvar att förebygga och upptäcka misstänkt verksamhet. Företagen måste genomföra riskbedömningar, skapa interna rutiner och se till att personalen är utbildad och välinformerad om vad som gäller. Företagen är även skyldiga att rapportera misstänkta transaktioner till Finanspolisen.

Kundkännedom

En viktig del i arbetet mot penningtvätt är att ha kännedom om kunden (Know Your Customer, KYC). Detta innebär att samla in och verifiera information om kundens identitet, affärsverksamhet och transaktionsmönster. Baserat på den information företaget får fram om kunden görs en riskklassificering som avgör vilken nivå av övervakning som krävs.​

Övervakning av transaktioner

När företag omfattas av penningtvättslagen har de skyldighet att kontinuerligt övervaka sina kunders transaktioner. Man letar efter avvikelser från ett normalt beteende. Vid misstanke om penningtvätt eller finansiering av terrorism är företaget skyldigt att rapportera detta till Finanspolisen.​

Utbildning 

För att säkerställa att personalen har tillräcklig kunskap för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism är regelbunden utbildning avgörande. BG Institutes e-kurs erbjuder en strukturerad genomgång av ämnet, inklusive praktiska exempel och kontrollfrågor för att stärka deltagarnas förståelse.

Läs mer om e-kursen Penningtvätt och finansiering av terrorism här 🔗

Dela sidan

Del av Blendow Group (org nr: 556744-7858)
Gå till Blendow Group

© 2025 BG INSTITUTE