Skatt
Effektiv tullhantering – så minskar du företagets kostnader
Den här kursen ger dig som deltagare en bred förståelse för vad som gäller vid tullhantering. Vi kommer att beröra många olika områden som sammantaget ger en översiktlig förståelse för tullhantering vid import och export. Kursen innehåller även avsnitt om CBAM och EUDR (avskogningsförordningen) som innebär nya krav avseende rapportering för de företag som importerar eller exporterar varor som omfattas av dessa förordningar.
Regelverket är komplext och i ständig förändring. Kursen ger dig kunskap om en effektivare tullhantering och därmed hur du kan bidra till att sänka företagets kostnader. En konsekvent och korrekt tullhantering innebär nämligen ofta besparingar. Du kommer att få en förståelse för olika tullförfaranden som kan vara tillämpliga beroende på syftet med import eller export och vem som bär ansvaret för de uppgifter som deklareras i en tulldeklaration. Du kommer att lära dig om hur du genom egenkontroll kan uppmärksamma eventuella felaktigheter samt vilka åtgärder som du bör vidta för att inte få tulltillägg.
Kursen fick vid senaste tillfället snittbetyget 4,52 av 5,0 ⭐
Varukoden utgör en viktig del vid både import och export. Under kursen redogör vi dels för grunderna för varuklassificering, dels hur man i Tulltaxan utläser villkor som är kopplade till varukoden. Tullvärdet utgör grund för den tull som ska betalas vid import. Du får lära dig hur tullvärdet fastställs och vilka kostnader som ska ingå i detta värde.
Ursprungsregler handlar om möjligheten att yrka på tullfrihet eller en lägre tullsats vid import av varor som omfattas av frihandelsavtal. Du får lära dig mer om EU:s olika frihandelsavtal och de villkor som gäller för att kunna yrka på förmånstull för en viss vara.
Den som bedriver en import- och exportverksamhet bör ha vissa interna rutiner för att säkerställa regelefterlevnad och vara förberedd inför en eventuell tullrevision. Vi resonerar kring nivå av rutiner för egenkontroll/uppföljning som bör finnas på plats. Vidare redogör vi för hur du i efterhand kan rätta felaktiga uppgifter och om hur du kan överklaga ett beslut fattat av Tullverket. Du får också lära dig vilka konsekvenser som kan uppkomma i de fall Tullverket i samband med en efterkontroll uppmärksammar att fel uppgifter har deklarerats i en tulldeklaration.
Som deltagare får du kunskap om:
- Allmänt om tull och de regelverk som tillämpas inom tullområdet
- Tullproceduren – för att kunna välja rätt förfarande vid import och export
- Varuklassificering – förståelse för metodik samt varukodens betydelse
- Tullvärde – förstå hur tullvärdet fastställs och vilka kostnader som ska ingå i detta
- Ursprungsregler som ger förmånsbehandling vid import till EU
- Ursprungsregler vid export från EU
- Regler för rättelse av uppgift i tulldeklaration
- Regler för tulltillägg
- Egenkontroll och uppföljning
- CBAM – Carbon Border Adjustment Mechanism
- EUDR – Avskogningsförordningen
Målgrupp:
Skatterådgivare, alla som hanterar import och export och tullfrågor, rådgivare inom skatt och juridik, ekonomichefer, ekonomer, jurister och revisorer, redovisningskonsulter.
Är ni flera från organisationen som är intresserade av denna kurs?
Läs här för mer information om våra organisationsanpassade utbildningar.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
Allmänt om internationell handel.
Tullproceduren.
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
Tullproceduren forts.
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
Varuklassificering, tullvärde och ursprung.
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 15:30
Pass IV
Egenkontroll, omprövning och tulltillägg.
15:30 – 16:00
Pass V
CBAM och EUDR
16.00
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.900 kr (exkl. moms)
Kurstillfällen
Stockholm
25 Nov 2025
Livesändning
Kurslokal:
BG Institute
On Demand
T.o.m. 25 Dec 2025
Utbildningstimmar: 6
Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.
FÖRELÄSARE

