Sakrätt och säkerhetsrätter i praktiken
Välkommen att delta på vår nya kurs om sakrätter och säkerhetsrätter med föreläsaren Ylva Norling Jönsson, hovrättspresident i Hovrätten över Skåne och Blekinge. Kursen ger bland annat en förståelse för hur tredjemanskonflikter uppstår och hur de kan undvikas.
Sakrätten är ett stort område som aktualiseras i en mängd olika situationer. Denna kurs kommer att ge dig som deltagare en djupgående förståelse för sakrätter och säkerhetsrätter, deras tillämpning i olika juridiska sammanhang samt hur sakrätten löser konkurrerande anspråk både i en intressekonflikt och i en insolvenssituation.
Sakrättsliga frågor kan uppkomma i många olika situationer, t.ex. när Kronofogden ska utmäta egendom eller verkställa kvarstads- och betalningssäkringsbeslut enligt reglerna i utsökningsbalken. Sakrätt brukar definieras som ett rättsförhållande eller ett avtalsförhållande som berör tredje man. Det finns i huvudsak tre typer av sakrätter: äganderätt, säkerhetsrätt och bruksrätt.
En säkerhetsrätt är en rättighet som ska ge en borgenär säkerhet för att en förpliktelse fullgörs. Vissa säkerhetsrätter ger separationsrätt, vilket betyder att rättighetsinnehavaren har rätt att få egendom separerad från gäldenärens egendomsmassa. Förmånsrätt innebär att förmånsrättshavaren har företräde framför andra borgenärer i ett insolvensförfarande.
Som deltagare får du kunskap om
- Sakrättens betydelse
- Omsättningsskyddet
- Borgenärsskyddet
- Insolvensrättens sakrättsliga betydelse
- Aktuella avgöranden från Högsta domstolen
Syfte med utbildningen
Grundläggande kunskaper i sakrätt kan göra det lättare att förutse utfallet i en tredjemanskonflikt men också att vidta dispositioner i förväg som gör att konfliktsituationer och ekonomiska förluster kan undvikas eller minskas. Efter kursen kommer du att kunna rådgöra och ge juridiskt stöd till dina klienter i frågor som rör sakrätter och säkerhetsrätter samt förstå de senaste rättsliga utvecklingarna inom området.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
Vad är sakrätt och varför är det viktigt? Hur uppstår tredjemanskonflikter?
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
Omsättningsskyddet och borgenärsskyddet.
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
Insolvensrättens betydelse för sakrätten. Förmånsrättsordningen.
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 16:00
Pass IV
Genomgång av vissa avgöranden från Högsta domstolen.
16.00–
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.500 kr (exkl. moms)
Kurstillfällen
Stockholm
10 Okt 2023
Livesändning
Kurslokal:
BG Institute
On Demand
T.o.m. 10 Nov 2023
Utbildningstimmar: 6
Ingår i Kompetenspaket
Kurstillfället den 10 oktober kommer även livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.