Seminariet inleds med en genomgång av olika typer av sekretessåtaganden och konkurrensklausuler. Vi tar upp frågor om sekretessåtaganden och konkurrensklausuler i anställningsavtal.

Vi kommer bland annat att berätta om hur konkurrensklausuler och sekretessklausuler bör skrivas/granskas ur ett civilrättsligt perspektiv, samt diskutera riskerna för jämkning.

Detta med utgångspunkt i den senaste rättspraxisen från Arbetsdomstolen samt den överenskommelse om avtal och användning av konkurrensklausuler i anställningsavtal med mera mellan Svenskt Näringsliv och förhandlings- och samverkansrådet PTK som vad gäller konkurrensklausuler.

Under seminariet ges även en kort introduktion till skyddet för företagshemlighet samt dess förhållande till immaterialrätten.

Frågor som behandlas är exempelvis

  • Vad behöver man tänka på vid utformningen av sekretessklausuler med tanke på den senaste rättspraxisen i fråga om förfoganden över företagshemligheter i en digital miljö såsom exempelvis OneDrive och motsvarande tjänster?
  • Vad kan man avtala om och hur påverkar utformningen skydd som följer av lag? Hur kompletterar och förstärker man skyddet för företagshemligheter avtalsvägen?
  • Olika typer av regleringar i anställningsavtal rörande bisyssla, konkurrensklausuler och olika varianter härav – praktiska exempel på hur sådana kan se ut.
  • Vad händer vid anställningens/avtalsförhållandets upphörande – när kan en konkurrensklausul eller sekretessklausul göras gällande efter det att anställningen eller avtalstiden upphört?
  • När riskerar konkurrens- och sekretessklausuler att lämnas utan avseende? Vilka faktorer har betydelse vid prövningen av en konkurrensklausul/sekretessklausuls giltighet?
  • Avtalade viten – när och varför? När riskerar kontraktsviten att jämkas?

Som deltagare får du kunskap om

  • Skyddet för företagshemligheter och dess förhållande till immaterialrätten.
  • Utformning av sekretessavtal
  • Utformning av konkurrensklausuler

Målgrupp

Advokater, jurister, bolagsjurister och andra rådgivare för juridiken kring företagshemligheter.

Under hösten 2022 kommer Magnus Tonell att hålla en heldagskurs på samma ämne. Vill du fördjupa i skyddet för företagshemligheter kan du läsa mer om kursen här.

Frågor om kursen?

Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakt: Kontakta oss

Ingår i Kompetensabonnemang

Läs mer

Webbinariet kommer att genomföras den 20 april klockan 09:00-10:30 inklusive tid för frågor.

FÖRELÄSARE

presentation-board 0
 Image of
Magnus Tonell
Advokat
Magnus Tonell är advokat vid Next Advokater och specialiserad på immaterialrätt, företagshemligheter och marknadsrätt. Han är en regelbundet anlitad föreläsare...
Läs mer