AML, Compliance, Företagsledning, Hållbarhet
Anti-korruption i praktiken – Från vänskapskorruption till möjliggörare för organiserad brottslighet
Få verktygen för att upptäcka, förebygga och agera mot korruption, bedrägerier, penningtvätt och organiserad brottslighet – för en mer hållbar verksamhet.
Korruption, infiltration och otillbörlig påverkan ökar i Sverige och är högt på agendan, kopplad till ekonomisk och organiserad brottslighet men också ESG.
Kursen syftar till att ge verktyg för att arbeta systematiskt och mätbart med antikorruption i både privata och offentliga verksamheter. Vi går igenom grunderna i termer av begrepp, lagar och regelverk, aktuella modus och rättsfall i Sverige, men fokuserar på praktiken och övergripande styrning genom ledningssystem (governance) och delarna riskbedömning, due diligence, rapportering, visselblåsning, vanliga utmaningar och framgångsfaktorer för hur ett effektivt och systematiskt antikorruptionsarbete sker i verksamhet, kommunikation, policy och utbilding.
I Sverige talar vi ofta om vänskapskorruption. Praktiken är dock inte harmlös, och det är inte heller längre risken för ett företag att få kännbara böter för mutbrott – och då ofta utomlands- som driver intresset för antikorruption. Den aktuella utvecklingen i Sverige pekar på att korruptionen ökar, ofta beskriven i termer av otillbörlig påverkan eller infiltration och är ofta en möjliggörare för annan brottslighet. 60% av den organiserade brottsligheten använder sig av korruption för att bedriva kriminella verksamhet (källa Europol), där den sträcker sig från upphandling till rekrytering, genom hela näringslivet och offentlig sektor.
Att arbeta förebyggande och säkerställa ett effektivt skydd mot olika risker för korruption i en verksamhet är svårt, mycket på grund av ofta förekommande utmaningar att både definiera vad som är korruption och identifiera möjliga riskerna, men också vad ett ledningssystem mot mutor och korruption ska innehålla, hur det kan mätas och därmed vilka resultat det ger.
Som deltagare får du kunskap om:
- Aktuell riskmiljö, modus och rättsfall.
- Kopplingen korruption, bedrägerier, penningtvätt och organiserad brottslighet samt hållbarhet.
- Best practice och ledningssystem: Från ett aktivt förebyggande och tonen på toppen till att uppnå en etisk kultur. Väsentliga processer och rutiner, KPI:er och mätetal.
- Att vinna gehör och skapa internt ägarskap för antikorruption
Vem bör delta:
Kursen vänder sig till funktioner inom compliance, internrevision, hållbarhet, men också upphandling och leverantörshantering, risk management, ekonomi och HR.
Efter kursen:
Syftet med kursen är ett ge en aktuell bild av korruptionsrisker, verktyg och best practice för ett systematiskt och reviderbart arbetssätt mot mutor och korruption.
Är ni flera från organisationen som är intresserade av denna kurs?
Läs här för mer information om våra organisationsanpassade utbildningar.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 16:00
Pass IV
16.00
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.900 kr (exkl. moms)
Kurstillfällen
Stockholm
04 Dec 2025
Livesändning
Kurslokal:
BG Institute
On Demand
T.o.m. 04 Jan 2026
Utbildningstimmar: 6
Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.
FÖRELÄSARE

