Kursdeltagarna har vid senaste tillfället givit kursen snittbetyget 4,70 av 5,0
Under dagen kommer vi att fördjupa oss i de viktigaste händelserna under året, inklusive nya lagar och rättsfall som påverkar bostadsrättsföreningar och deras medlemmar.
Programmet är indelat i fyra huvudområden och redan nu kan vi peka på några viktiga frågor som kommer att tas upp:
Förhandsavtal och upplåtelser
Vilka förpliktelser följer av bokningsavtal, förhandsavtal och upplåtelseavtal? Vi redogör för ett nytt avgörande i HD där avvikelser från prospektet ansågs utgöra fel i bostadsrättslägenheten, som gav bostadsrättshavaren rätt till skadestånd. Den som har förvärvat en ny bostadsrätt har en omfattande rätt att själv avhjälpa fel.
I väntan på prejudikat redogör vi för förhandstecknarens rätt till uppsägning vid väsentlig avgiftshöjning i mål som prövats tingsrätter.
Föreningsfrågor
HD har i prejudikatet ”Smyrna” bestämt en lägre tomträttsavgäld för bostadsrättsföreningen än vad fastighetsägaren begärt. Vi beskriver räckvidden av denna dom, som har stor betydelse för många föreningar.
HD har även bedömt hur reklamationsfristen i avtal om bland annat fastighetsförvaltning (ABFF04) ska bedömas. Vi förklarar domen.
Kampen mot den organiserade brottsligheten berör även bostadsrättsföreningar och vi tar upp utredningsdirektiven om Utökade möjligheter att säga upp bostadsrättshavare som begår brott.
Bostadsrättsmarknaden
Majoriteten av bostadsrätterna är pantsatta. Än så länge är det föreningarnas ansvar att utan dröjsmål notera pantsättningar och avnoteringar av lösta lån i lägenhetsregistret. Vi redogör för när misstag kan leda till skadeståndsskyldighet för föreningen. I mars 2025 kom ett utkast till lagrådsremiss som gäller det kommande registret för bostadsrätter. Vi förklarar hur detta register kan komma att påverka bostadsrättsföreningarna och deras förvaltare.
Det förändrade ekonomiska läget med höjda räntor har gjort att många fastigheter med nybyggda lägenheter inte har kunnat säljas till en bostadsrättsförening. Vi går igenom hur det fungerar med hyrköp, när blivande bostadsrättshavare får hyra lägenheten med avstående från besittningsskydd och löfte om att senare köpa den. Vi redogör även för betänkandet om en lagreglerad modell för hyrköp.
Vi går också igenom när kooperativa hyresrätter kan vara ett alternativ till bostadsrätter.
Medlemmarna
I betänkandet om enklare privatuthyrning föreslås nya lagregler om andrahandsuthyrning av bostadsrättslägenheter. Vi går igenom gällande regelverk och de nya förslagen på reglering av skäl för uthyrning, tidsgräns, fri hyressättning samt gränsen mellan inneboende och andrahandshyresgäst.
I lagrådsremissen om nya bygglovsregler finns en kraftig förenkling av rätten att inreda vindslägenheter som vi beskriver. Samtidigt beskriver vi vilka förändringar som bostadsrättshavare får göra i lägenheten utan tillstånd.
Vi redogör för ett antal nya hovrättsavgöranden under 2025 som bl.a. behandlar
- att det var ett rättsligt fel vid överlåtelsen när en uteplats, upplåten med nyttjanderätt, omfattades av en sakrättslig belastning
- när giltig ursäkt finns för bostadsrättshavare att vägra föreningen tillträde till lägenheten
- hur långt skyldigheten sträcker sig för styrelsen att på medlems förfrågan lämna upplysningar vid en föreningsstämma
- föreningens möjlighet att säga nej till bostadsrättshavare som vill ändra planlösningen och installera ny ventilation
- om hög inomhustemperatur gjort att det uppstått hinder och men på grund av föreningens vållande, som ger bostadsrätthavaren rätt till nedsättning av årsavgiften
Målgrupp:
Denna nyhetsdag är särskilt utformad för advokater, jurister med inriktning på fastighetsrätt, fastighetsmäklare, kommunala tjänstemän inom mark- och exploatering samt kredithandläggare. Dagen erbjuder en kombination av juridisk analys och praktiska insikter, med fokus på den senaste utvecklingen inom bostadsrättsområdet.