Fastighetsrätt, Miljörätt, PBL
Plan och bygglagen möter Miljöbalken
Välkommen till en e-kurs som ingående behandlar samspelet mellan plan- och bygglagen och miljöbalken. Stefan Rubenson och Carl-Gustaf Hagander går igenom hur plan- och bygglagens tillämpning begränsas av miljöbalkens regler och hur miljöbalken påverkas av plan- och bygglagen.
Plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken integreras successivt med varandra. Båda lagstiftningarna kan bli aktuella att tillämpa samtidigt. De har emellertid delvis olika syften, något som visar sig till exempel i fråga om bostadsbyggande. Politikerna vill bygga fler bostäder men miljöbalkens regler om naturvård sätter käppar i hjulet.
Föreläsare Stefan Rubensson har varit ansvarig för genomförandet av Miljöbalken och chef för Miljödepartementets rättsenhet. I kursen föreläser Stefan tillsammans med Carl-Gustaf Hagander, tidigare tekniskt råd vid mark- och miljööverdomstolen och som gett ut boken PBL 2010 En handbok om nya PBL och samhällsbyggande.
Denna e-kurs har fått snittbetyget 4,19 av 5,0
Som kursdeltagare får du genom e-kursen ett unikt och ingående perspektiv i hur plan- och bygglagens tillämpning begränsas av miljöbalkens regler, samt hur miljöbalken påverkas av plan- och bygglagen.
Kursen omfattar i sammanhanget aktuella regler och rättsfall som rör:
- Buller
- Lokalisering
- Riksintressen
- Grönområden
- Miljökvalitetsnormer
- Miljökonsekvensbeskrivningar
- Artskydd
- Strandskydd
Målgrupp:
Primärt advokater, jurister, planarkitekter och miljöplanerare som kommer i kontakt med PBL och/eller miljöbalken. Men även samhällsplanerare av alla slag, inklusive arkitekter, planerare och byggprojekterare har nytta av denna kurs.
Syfte:
Att ge deltagarna en uppdatering av frågor som berör både miljöbalken och PBL.
Vill du ha djupare förståelse för sambanden mellan Plan- och bygglagen och Miljöbalken? Läs om Plan- och bygglagen möter Miljöbalken – fortsättningskurs här!
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
2.990 kr (exkl. moms)
Ingår i Kompetensabonnemang
E-kursen spelades in under februari 2020 och är 3 timmar lång och har kontrollfrågor.
Efter ditt köp har du tillgång till materialet i 3 månader.