Georg Frick är en av BG Institutes experter och föreläsare inom arbetsrätt. Georg har arbetat med arbetsrätt och lönesättning under många år och började sin bana i början av 90-talet då han studerade dåvarande P-linjen (numera personalvetarprogrammet) vid Lund Universitet.

– Jag var inriktad på att plugga arbetsrätt redan då, jag visste tidigt att jag ville arbeta med det. Jag var inte säker på i vilken roll jag skulle arbeta med arbetsrätten men den intresserade mig redan då eftersom den påverkar alla människor på något sätt. Jag hade en känsla av att detta var något man måste kunna – från sitt första sommarjobb till pensionen, säger Georg Frick.

Arbetsrätt är ett hantverk
Georg valde att jobba som förhandlare och ombudsman inom två fackliga organisationer efter universitetet. Han ville lära sig arbetsrätten praktiskt ur flera perspektiv och vara grundligt påläst

– Tanken var att bemästra hantverket. Det låg inget ideologiskt val bakom, utan det handlade om att lära sig arbetsrätt som helhet, hur den påverkar från båda sidor, säger Georg Frick.

Georg blev senare HR-chef och gled så småningom in i en roll som arbetsgivarkonsult.

– Idag arbetar jag som rådgivare och förhandlare och företräder främst arbetsgivarsidan. Dessutom föreläser jag vilket jag började göra redan under åren som förhandlare och ombudsman. Det är otroligt givande att föreläsa för människor som arbetar inom till exempel HR. Jag ser även fördelen med att jag utöver utbildning jobbar mycket med förhandling och rådgivning, det vill säga ”hands-on”. På så sätt håller man sig alltid uppdaterad och kan hitta lösningar i arbetslivet som sedan går att återge i föreläsningarna, säger Georg Frick.

➡ Kursen Lönesättning, lönesamtal och lönebildning ger dig som chef kunskap om hur  du kan använda lönen som styrmedel och motivationsfaktor för dina medarbetare

Skrivit ett flertal böcker
Georg är även författare och har bland annat skrivit de uppskattade böckerna Arbetsrätt – handbok för chefer, Att hantera misskötsel – handbok för chefer, Arbetsmiljö – handbok för chefer och Lönesättning och lönesamtal – handbok för chefer.

– Det började som en ren tillfällighet. Jag fick ett utbildningsuppdrag någon gång under tidigt 2000-tal. På den tiden började frågan om lönesamtal bli allt viktigare, och för uppdragets räkning började jag leta litteratur, men det fanns ingenting, säger Georg Frick.

Georg började själv skriva ner en kurs i bokform och en tid därefter nappade ett bokförlag på idén. Boken som fokuserade på lönesamtal fick ett enormt bra mottagande.

– Skrivandet är egentligen ett sidoprojekt men det utvecklar mig själv som konsult och rådgivare. Det blir en läroprocess och självutveckling. Den primära målgruppen är de som arbetar med det, de som praktiserar arbetsrätt i vardagen och inte mot teoretiker, säger Georg Frick.

Arbetsrätt är ”need to know”
Det finns många skäl att du som är arbetsgivarrepresentant måste ha koll på arbetsrätten.

– Framförallt är det viktigt att du blir trygg i din roll. Arbetsrätten är inte bara “nice to know”, utan faktiskt ”need to know” som man säger. Kan du inte din sak kan det resultera i enorma kostnader, stora processer och skadestånd, och det kanske dessutom skadar företagets varumärke, säger Georg Frick.

Georg märker att många som går kurser hos BG Institute har en god grundkunskap.

– Det är givande att kursdeltagarna kan så mycket och jag kan lägga kurserna på en relativt hög nivå. De svåraste delarna är att rättsfall och praxis styr, det är ett hantverk och jag visar på verktyg vi har för att hantera och lösa saker inom detta område. Om det fanns enkla svar skulle man inte behöva gå en kurs, men ofta handlar det om frågor som: ”Har vi gjort allt vi kan?” och det finns det oftast inget klart svar på, säger Georg Frick.

Högaktuellt inom arbetsrätten
Förra året var det ett stort fokus på nya LAS, men Georg tror att det blir högaktuellt när de första rättsfallen börjar komma, vilket han tror kommer ske under hösten 2024.

– När vi får de första rättsfallen måste vi lära oss hur de ska tolkas. Men idag är det mest aktuella det nya lönetransparens-direktivet från EU, som handlar om att öka jämställdheten. Det kommer bli förändringar i svensk arbetsrätt, min gissning är att det framförallt kommer handla om ändringar i diskrimineringslagen. Det är många som inte har insett inte vidden av det och det kommer bli en stor fråga om något år, säger Georg Frick.

Enligt det nya direktivet kommer stora företag få en rapporteringsskyldighet, men det betyder inte att de små inte påverkas av ny lagstiftning. En utredning har satts till, och den ska vara klar senast i maj 2024 och sedan ska allting vara klart 2026.

– Det är oklart hur stora förändringar det kommer bli men det kommer antagligen bli så att den som blivit drabbad ska få rätt att få kompensation för hela perioden som den anställde blivit diskriminerad. Det kan även bli tal om en sanktioneringsavgift som företaget måste betala till staten. Men mycket är oklart än, det är dock säkert att arbetsgivarna kommer tvingas bli mer transparenta, säger Georg Frick.

➡ Här hittar du alla Georgs kurser på BG Institute

Dela sidan

Del av Blendow Group (org nr: 556744-7858)
Gå till Blendow Group

 © 2023 BG INSITUTE